Bjørndalsamlingen

Bjørndalsamlingen, landets største samling av instrumental folkemusikk (ca. 5000 hardingfeleslåtter) og folkemusikktradisjon, samt også en av de største samlingene av vokal folkemusikk, innsamlet gjennom mer enn 50 år av Arne Bjørndal (1882–1965). Samlingen, som han 1951 forærte vederlagsfritt til Universitetet i Bergen, har siden 1997 vært forvaltet av Griegakademiet.

Bjørndal viet hele sitt liv til folkemusikken, og vant ry både som hardingfelespiller, visesanger, slåttekomponist, dommer, skribent og foreleser. Han var født i Hosanger og Osterøy, men kom til Bergen alt som 17–åring. For sin første samling av folketoner, som han 1905 utga på eget forlag, høstet Bjørndal oppmuntrende lovord fra Edvard Grieg. Fra 1911 mottok han et beskjedent statsstipend til dekning av reiseutgifter. For å hjelpe på økonomien opptrådte han som kjøgemester og spelemann i over 600 bryllup, og turnerte med fele og sang over hele landet. Flere ganger var han solist på hardingfele med Musikselskabet Harmoniens orkester.

Størst plass i musikkhistorien vant han likevel som forsker og folkemusikksamler. 1957 holdt Bjørndal som bare hadde folkeskole og var autodidakt som forsker, de første universitetsforelesningene om folkemusikk her i landet. Bjørndalsamlingen utgjør i dag en viktig ressurs for forskningen som drives ved Griegakademiet. Han etterlot seg også et fond på 180 000 kroner til beste for norsk folkemusikk.

Bjørndal skrev bøker om sin lærer Ola Mosafinn og Ole Bull og gjorde opptaket til nasjonalverket Norsk Folkemusikk. Han skrev også musikk til flere teaterstykker, og bl.a. den populære rheinlenderen På Ulrikkens topp.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.