Bymuseet i Bergen

Bymuseet i Bergen, administrasjon Nyhavnsveien 4, Gamle Bergen Museum. Opprettet 1. juli 2005 gjennom en sammenslåing av de tidligere selvstendige institusjonene Bryggens Museum, Gamle Bergen Museum, Bergen Skolemuseum (i den gamle Latinskolen), Lepramuseet St. Jørgens Hospital, Damsgård Hovedgård, Alvøen Hovedbygning, Hordamuseet (fra 2007) og et brannhistorisk museum som tenkes realisert i byens gamle brannstasjon i Christies gate. Siste tilvekst er Holbergmuseet, som ble åpnet i Latinskolen i oktober 2008. Se artikler om de enkelte institusjonene under egne oppslagsord.

Den historiske brannstasjonen fra 1888 ble frigjort for museumsformål 2007 da brannvesenet flyttet til sin nye stasjon på Nygårdstangen. Bymuseets direktør betegner brannstasjonen som selve hjertet i byhistorien. Ingenting har nemlig preget byens utseende som dens dramatiske brannhistorie. Takket være Bergen Brannhistoriske Stiftelse vil museet kunne presentere Europas flotteste samling av historisk brannvernutstyr.

Bymuseet har også ansvar for formidling av Rosenkrantztårnet og Håkonshallen. De ulike arenaer i Bymuseet fortsetter som separate museer. Navn, logoer og institusjonsprofilen for øvrig er videreført innenfor den nye driftsmodellen, mens markedsføringen er blitt samordnet. Alle museene har en felles administrasjon, ledet av direktør Per Øyvind Riise, og felles økonomi. Museet består av fire avdelinger med ansvar for henholdsvis bygningsvern, utstillinger, samlinger og publikum.

Etableringen av Bymuseet i Bergen skjedde som et ledd i den nasjonale museumsreformen som hadde som mål å bygge større administrative og museumsfaglige enheter. Det nye museet er blitt en av landets største kulturminneforvaltere. Med over 100 bygninger og unike gjenstandssamlinger forvalter Bymuseet i Bergen mer Bergens-historie enn noen annen institusjon, og mer byhistorie enn noe annet norsk museum. Bymuseet ønsker å ha et nært forhold til byens forsknings- og utdanningsinstitusjoner, et samarbeid som skal komme publikum til gode i form av en bred forskningsformidling og en faglig variert formidling av museets samlinger.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergen Skolemuseum | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Alvøen Hovedbygning | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Rosenkrantztårnet | Bergen byleksikon

  4. Tilbaketråkk: Bryggens Museum | Bergen byleksikon

  5. Tilbaketråkk: Gamle Bergen Museum | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.