Forsvarets Musikkorps Vestlandet

Forsvarets Musikkorps Vestlandet, FMVK, opprettet 1792 da kommandanten på Bergenhus, oberst Fredrik von Koss, ønsket å forsterke de to garnisonskompaniene ved festningen med et “blåseorkester”. Fra København ble det innkalt seks profesjonelle musikere som ble supplert med utskrevne soldater som kunne traktere de nødvendige instrumenter. Disse pionerene ble 1817 som ledd i en ny hærordning avløst av et profesjonelt militærkorps på 15–20 musikere. Korpset fikk det offisielle navnet Brigademusikken og beholdt samme besetning til 1940.

I begynnelsen av 1900–tallet skiftet korpset navn til Divisjonsmusikken, som det fremdeles heter på folkemunne. Korpset som har janitsjarbesetning, teller 28 musikere i faste stillinger, og har anledning til i tillegg å nytte tre vernepliktige musikkstudenter. Major Tom Nätt har vært dirigent for korpset siden 1999. Kjente navn blant hans forgjengere: Konrad Grimstad, Henry Gloppen, Nils. E. Nikolaisen og Audun M. Boge.

Fra nyttår 2009 skjedde det et hamskifte ved musikkorpset. Etter til da å ha båret Hærens grønne uniformer som både arbeids- og konsertantrekk gikk samtlige musikere over til å nytte Sjøforsvarets blå uniformer, samtidig som sjefen skiftet tittel fra major til orlogskaptein. Hamskiftet var en følge av vedtaket om å flytte Generalinspektøren for Sjøforsvaret med hele sin stab fra Oslo til Bergen. Dette skjedde. fra 1. august 2009.

Da Byparken fikk musikkpaviljong 1889, opptrådte korpset der hver formiddag i sommerhalvåret, og var i mange år et populært innslag i gatebildet når soldatene paraderte til klingende spill utenfor sitt hovedkvarter på Bergenhus, med mange tilhørere togende etter. Men i kampen mot økende trafikkstøy måtte “janitsjarene” til slutt kapitulere og søke dekning innendørs, bl.a. i Grieghallens foajé, Håkonshallen og Logen Teater. Korpset er ellers å høre ved offisielle begivenheter, i tillegg til hyppige spilleoppdrag ved Sjøkrigsskolen, på skolekonserter og årlige turneer i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det har også oppdrag i Stavanger, og har turnert utenlands i Tyskland, England, Estland og Nederland. En mindre gruppe av musikerne opptrådte 2006 i Afghanistan. Ved høytidelige anledninger bidrar korpset med taffelmusikk i Håkonshallen.

Som instruktører, timelærere ved Griegakademiet og vikarer i Bergen Filhamoniske Orkester gjør Forsvarets musikere dessuten en stor innsats i byens øvrige musikkliv og har vært med på å utvikle det rike korpsmiljøet som finnes på Vestlandet. Når sparetiltak ikke få ganger har truet korpsets eksistens, har musikerne takket være sin store popularitet alltid kunnet mobilisere bred støtte ikke bare innad i Forsvaret, men i like stor grad ute blant sivilbefolkningen.

Av Norsk Komponistforening ble Forsvarets Musikkorps Vestlandet og kunstnerisk leder Trond Korsgård kåret til Årets Utøver 2008. Korpset fremførte dette året musikk av 11 norske komponister, gjorde seks produksjoner med ny musikk og ga ut CD-platen “Bad News From the Desert” med muskk av norske komponister.

Skriv ut artikkel