Kunstmuseene i Bergen, Stiftelsen

Kunstmuseene i Bergen, Stiftelsen (tidligere Museet for musikk og visuell kunst), konsolidert museum med administrasjon i Rasmus Meyers allé 9, etablert fra 1. januar 2006 gjennom en sammenslåing av Bergen Kunstmuseum, Vestlandske Kunstindustrimuseum og komponisthjemmene Lysøen (Ole Bull), Troldhaugen (Edvard Grieg) og Siljustøl (Harald Sæverud). Stiftelsen Kunstmuseene ble etablert av Foreningen for norske fortidsminnesmerkers bevaring, avd. Bergen og Hordaland, Stiftelsen Vestlandske Kunstindustrimuseum og Bergen kommune. Se artikler om de enkelte museene.

Konsolideringen (dvs. sammenslåing av små og mellomstore norske museer i større regionale enheter) var et resultat av den nasjonale museumsreformen med sikte på en faglig og administrativ styrking av museumsdriften, lansert av Kulturdepartementet og støttet av Stortinget i 2000. Og ambisjonene for Kunstmuseene er betydelige. Ifølge formålsparagrafen skal museet «skape opplevelser, kunnskap og kritisk refleksjon omkring den skapende og utøvende kunsten i fortid og samtid.»

Det konsoliderte museet startet med et driftsbudsjett på ca. 70 millioner kroner, 50 ansatte og et årlig besøk på ca. 200 000. Det nye museet overtok de øremerkede tilskuddene fra Bergen kommune, Staten og Hordaland fylkeskommune til de enkelte museene. Kommunen skal etter vedtektene utpeke styreleder for museet.

Etableringen innebærer at de tidligere kommunale museene ikke lenger er kommunale, og bystyret vedtok derfor at de ansatte skulle få anledning til å søke på internt utlyste stillinger i to år etter virksomhetsoverdragelsen. Samme rett ble gitt til de kommunalt ansatte i Det Hanseatiske Museum og Bergen Skolemuseum. Etableringen av stiftelsen betyr at eierskapet til kunst, gjenstander og bygninger fortsatt ligger hos stifterne. Kunstmuseene har kun ansvar for den daglige driften.

Magister i kunsthistorie Anniken Thue (f.1944) ble ansatt som administrerende direktør. Hun har tidligere vært leder for Gamle Bergen Museum, førstekonservator ved Historisk Museum og ved Vestlandske Kunstindustrimuseum, direktør ved Kunstindustrimuseet i Oslo og ved Nasjonalgalleriet.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

 1. Tilbaketråkk: Rasmus Meyers Samlinger | Bergen byleksikon

 2. Tilbaketråkk: Lysøen | Bergen byleksikon

 3. Tilbaketråkk: Bergen Lysverker | Bergen byleksikon

 4. Tilbaketråkk: Troldhaugen | Bergen byleksikon

 5. Tilbaketråkk: Stenersens Samling | Bergen byleksikon

 6. Tilbaketråkk: Vestlandske Kunstindustrimuseum | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.