Sælen kirke

Sælen kirke, Vardeveien 9, Fyllingsdalen. Sælen menighet ble fra nyttår 1982 skilt ut fra Fyllingsdalen menighet og fikk sin egen kirke på Varden i desember 2001 (ark. Nikolai Alfsen). Kunstnerisk utsmykning ved Søren Übish. Hele bygget er på ca. 1200 m2, har ca. 500 sitteplasser inklusiv galleri, og inneholder i tillegg til kirkerommet menighetssal, lokaler for barne- og ungdomsavdeling og kontorer, både for kirkens ansatte og Laksevåg prosti.

Kirken er bygd av teglstein, og har for bruken av dette materialet vunnet en nasjonal teglsteinpris. Selve kirkerommet har tradisjonell langkirkeform, og luftig takhøyde på opptil 17 m. Døpefont, prekestol og et 2,5 tonn tungt alter er laget av norsk granitt. Den store alterveggen skal symbolisere himmelen, og har malte og glaserte teglsteiner, og flere hundre innsatte glasstjerner som lyser og funkler. Over døpefonten henger en original due, laget av en mengde krystaller festet på ståltråd. Kirken har ikke tradisjonell alterring, noe som gjør at alteret blir rommets tyngdepunkt. To klokker levert av Olsen Nauen Klokkestøperi AS, kaller til gudstjeneste fra toppen av det 28 m høye kirketårnet. Ca. 7 000 mennesker sokner til menigheten, som har 6 234 medlemmer (2009). Frode Øglænd har vært sogneprest siden 1992.

Et 9 m2 stort billedteppe skapt av Anna Bolstad henger i kirkens foajé. Kunstverket symboliserer jorden og er et silketrykk på seilduk. Da Sælen menighet ikke hadde råd til å kjøpe kunstverket, som de så gjerne ønsket seg, ga kunstneren like godt bort teppet.

Et 22 stemmers orgel fra Glatter-Götz, Tyskland ble installert 2003. Mange fremtredende organister har holdt konsert i Sælen kirke, som i tillegg til et meget velklingende orgel anses som et akustisk svært vellykket kirkerom. Kirken ble derfor raskt etablert som populær konsertkirke, og holder døren åpen for alt fra intime jazzkonserter til korsang, orgel og symfonisk musikk. For å øke rekrutteringen til yrket har organisten i Sælen, Amund Dahlen, startet Orgelklubben Ferdinand for barn.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.