Bergenhus festningsmuseum

Bergenhus festningsmuseum, Koengen, avdeling underlagt Forsvarsmuseet, som ble opprettet 1978 på Akershus festning i Oslo med formål å dekke norsk militær historie og drive en landsomfattende museal virksomhet. Festningsmuseet har lokaler i det såkalte Magasinbygget (oppført 1936) der 9. infanteriregiment tidligere hadde sitt lager.

Fra like etter frigjøringen 1945 ble det arbeidet for å få et museum for motstandskampen i Bergensområdet under den tyske okkupasjonen. Først 1996 lyktes det å finne egnete lokaler i Magasinbygningen som ble frigitt av Forsvaret til andre formål. Bergens Forsvarsforening tok da initiativet til å få etablert Motstandsmuseet i bygningen, og med foreningens formann August Rathke som pådriver, lyktes det etter 10 år. Ombyggingen av Magasinbygningen til Bergenhus Festningsmuseum kostet 10,2 millioner kroner. Ved tilskudd og gaver samlet Bergens Forsvarsforening inn 1 million kr. til utstillingen i Motstandsavdelingen.

Bergenhus Festningsmuseum består av 6 utstillinger viet følgende temaer: Motstandskampen i Bergensområdet 1940–45, Kvinners innsats for Forsvaret, Bergenspressen i en krisetid, Bergenhus festningshistorie, FN-veteranene og Tysklandsbrigaden.

Motstandsmuseet som gir innsikt i både den sivile og militære motstandskampen, ble åpnet 9. april 2006 av krigshelten Gunnar Sønsteby. Unike krigsminner presenteres i denne utstillingen i form av bilder, våpen, radiosendere, spionasjeutstyr, filmklipp, illegale aviser, kopimaskiner m.m På utstillingen som er arrangert av museumsarkitekten Egil Christophersen, finnes også informasjon om Milorg, etterretning, Secret Service og Theta-gruppen. Samlingen omfatter dessuten mange filmer, intervjuer og video / DVD-opptak, bl.a. Den illegale presse og Englandsfarten. Gjenstander fra Bergens Politimuseum og Bergen Offentlige Bibliotek er deponert i Motstandsmuseet, likeledes gjenstander med sterke personlige minner fra mange privatpersoner. Museet inneholder for øvrig kafé, foredragssal og kontor.

En av museets attraksjoner er den tyske propagandafilmen Kampf um Norwegen, som sett med angriperens øyne, blant annet viser hvordan Bergen ble hærtatt. Filmen hadde vært forsvunnet i 66 år da lektor Jostein Saakvitne ved Høgskolen i Bergen i 2007 overraskende kom over den på en nettauksjon og for 800 euro (ca. 7000 kr.) fikk tilslaget på fem ruller 35 mm nitratfilm, lengde ca. halvannen time.

I nær tilknytning til Motstandsmuseet, og åpnet samtidig, viser utstillingen Bergenspressen i en krisetid avissider, avisutklipp og faksimiler som forteller hvordan den annen verdenskrig både hjemme og ute avspeilte seg i Bergenspressen. Ansvarlig for denne utstillingen er Seniorklubben for pressefolk i Bergen.

To nye utstillinger viet FN-veteranene, nordmenn som har gjort militærtjeneste i FN-regi, og Tysklandsbrigaden, den norske kontingenten av soldater og offiserer som 1947–53 deltok i okkupasjonen av Tyskland, ble åpnet i oktober 2007.

Bergenhus’ egen historie har komplettert festningsmuseet ved at samlingen som tidligere var utstilt i Rosenkrantztårnets kanonloft nå også har fått plass i Magasinbygningen, hvor det er atskillig lettere tilgjengelig.

Et minnesmerke over norske veteraner fra internasjonal fredstjeneste ble 25 oktober 2005 avduket ved inngangen til Bergenhus festningsmuseum av generalinspektøren for Hæren, generalmajor Robert Mood. Kunstverket som er utført av Arne Mæland, har titelen Med Forsvaret i fredens tjeneste.

Deler av krigshistorien er i Bergensområdet ellers dekket av disse museene: Nordsjøfartmuseet, Telavåg, Bjørn West Museet i Matre, Theta-Museet i Enhjørningsgården på Bryggen, Kronstad hovedgård, Laksevåg Kulturhistoriske Museum, Herdla Museum og Kronstad hovedgård, Laksevåg Kulturhistoriske Museum, Herdla Museum og Espeland fangeleir.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.