Einar Kaland musikkforlag og orgelfabrikk

Einar Kaland musikkforlag og orgelfabrikk. Her ble det produsert orgler fra 1909 til 1925, men forlaget og musikkforretningen eksisterte helt til rundt 1970. Fotograf: Norvall Skreien.

Einar Kaland musikkforlag og orgelfabrikk. Her ble det produsert orgler fra 1909 til 1925, men forlaget og musikkforretningen eksisterte helt til rundt 1970. Fotograf: Norvall Skreien.

Einar Kaland musikkforlag og orgelfabrikk, etablert 1897 av Einar Kaland (1872–1938), som var musiker av utdannelse og spilte fiolin og fagott, visstnok også i “Harmonien”. Men i stedet for en lovende kunstnerkarriere var det som gründer av en betydelig forretningsvirksomhet til beste for musikklivet han skulle skape seg et navn. Bedriften lå til å begynne med i Olav Kyrres gate 16, der han både hadde sitt hjem og drev musikkhandel inntil denne eiendommen ble flammenes rov i Bergensbrannen 1916. Virksomheten ble da flyttet til Vaskerelven 31 i krysset ved Vestre Torggate. Harmonium-produksjonen kom i gang fra 1909 i en bygning like ved Konsertpaleet og varte til 1925. I alt produserte Kaland i denne perioden ca. 1500 instrumenter, i tillegg til å forhandle flygler og pianoer.

Ved Bergensutstillingen 1910 oppnådde Kaland-orgelet høyeste utmerkelse, og utmerket seg også som et usedvanlig flott møbel med tangentbordet omgitt av små søyler, utskjæringer, hyller og speil. Instrumentene ble avertert med følgende fristende reklametekst: “Orglerne leveres fra Kr. 115 og opover til absolut billigste Priser under sikreste Garanti og efter Kjøberens Ønske paa lempelig Afbetaling.”

Einar Kaland Musikkforlag utga blant annet den eldre Lars Søraas’ populære sanghefter, “Religiøse korsange” (1901–17) og “Lette ungdomskor” (1901–09), som satte nordisk opplagsrekord med flere hundre tusen solgte eksemplarer, likeledes hans store skolesangbokverk i 12 bind (1906–12) og den yngre Lars Søraas’ første sangbok, utgitt 1930. Utgivelsene var særlig innrettet mot barn og ungdom. Da Kaland døde, ble forlaget og musikkforretningen drevet videre av de ansatte, fra 1. februar 1940 under navnet Einar Kaland Eftf. A/S med Amalia Iversen som disponent. Bedriften ble nedlagt omkring 1970.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.