BIR AS

BIR AS, Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap, etablert 2002 administrasjon i Conrad Mohrs vei 15, Minde. Norges nest største renovasjonsselskap med ansvar for avfallshåndteringen til 310 000 innbyggere i BIRs ni eierkommuner. Tilbyr også avfallsløsninger for næringslivet. Konsernet har 240 ansatte, en årlig omsetning på nær 400 mill. kroner og driver Norges største og mest moderne gjenvinningsstasjon på Espehaugen i Fana.

Kommunal bosstømming kom i gang i Bergen allerede fra 1881 og var til 1996 organisert som en kommunal etat. Se Renholdsverket. Bergen kommune er med en eierandel på 80 % hovedaksjonær i BIR AS. De øvrige kommunene som deltar i samarbeidet, er Askøy, Fusa, Os, Osterøy, Samnanger, Sund og Vaksdal.

BIR-konsernet har opprettet åtte datterselskaper:

BIR Privat AS har det operative ansvaret for utførelsen av lovpålagte oppgaver.

BIR Transport AS har ansvaret for innsamling av husholdningsavfall i Bergen.

BIR Avfallsbehandling AS driver forbrenningsanlegg for avfall og egen stasjon for farlig avfall. Forbrenningsanlegg i Rådalen kom i drift 1999 nær de nedlagte fyllplassene som til da hadde tatt imot avfallet i ca. 30 år. En egen stasjon for håndtering av farlig avfall ble bygd på en gammel industritomt på Ytre Flesland der det tidligere har vært både glassverk og sildoljefabrikk.

I 2006, 125 år etter den første organiserte renovasjonen kom i gang i Bergen, ble anlegget i Rådalen avviklet og ny gjenvinningsstasjon, Norges største og mest moderne, med tre ganger så stor kapasitet, åpnet på Espehaugen i Fana. I Bergen har BIR for øvrig mindre gjenvinningsstasjoner i Salhusvegen, Åsane og Møllendalsveien 31, Bergen sentrum. Et forsøk på å drive miljøstasjonen i Rådalen videre i privat regi, ble oppgitt etter ett års drift.

BIR Bedrift AS tilbyr innsamling og behandling av næringsavfall for bedriftskunder.

Bossug AS er stiftet sammen med Envac Norge AS på 50–50-basis med ønske om å få til vakuumbasert avfallshåndtering i Bergen sentrum.

Retura Vest AS, transportselskap som eies 50 % av BIR, etablert 2003.

Mjeldstad Miljø AS, kjøpt 2004 og eies 100 % av BIR. Driver avfallsdeponi på Mjeldstad, Osterøy.

TH. Paulsen AS, kjøpt 2004 og eies 100 % av BIR. Selskapet driver innsamling av næringsavfall og sorteringsanlegg for grovavfall med kontor og sorteringsanlegg på Lønningen.

BIR AS har en eierandel på 49 % i Bkk Varme AS, som har ansvaret for utbygging av fjernvarmenettet i Bergen, samt salg av fjernvarme. Basis i virksomheten ligger i størst mulig utnyttelse av varmenergi fra forbrenningsanlegget i Rådalen, som driftes av BIR Avfallsbehandling AS. Se fjernvarme i Bergen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.