Hordaheimen, Best Western Hotell

Best Western Hotell Hordaheimen, C. Sundts gate 18, et av byens eldste og mest tradisjonsrike hoteller, oppført 1918 av Bondeungdomslaget (BUL) i Bergen (ark. Ingolf Danielsen). Laget ønsket å skaffe tilreisende bygdefolk et trivelig overnattingssted der de kunne føle seg hjemme i byen både når det gjaldt språk og mat. Utvidet med naboeiendommene Strandgaten 77 (1919) og 75 (1949). Ominnredet og modernisert 1982. Tilsluttet hotellkjeden Best Western fra 1998. Hordaheimen profilerer seg på kultur og tradisjon og har 88 rom, derav 33 i en fløy som ble åpnet 2007. Samtidig tok hotellet i bruk en ny kurs- og konferanseavdeling, ny lobbybar og ny resepsjon.

Tilpasset moderne omgivelser har hotellet tatt godt vare på gamle tradisjoner, ikke minst i matveien, og nytter nynorsk som forretningsspråk. I Kaffistova serveres både hjemmelaget mat og spesialiteter som raspeballer, vossakorv og klippfisk såvel som bergensk prinsefisk.

Hotellet overtok 2007 det særpregete selskapslokalet Det Glade Bergen, Strandgaten 68, lenge kjent som Den Krohnske Viinkjelder, med historie tilbake til 1657. Sitt nåværende navn har stedet hatt siden 1965. Det tidligere portvinslageret til den velstående familien Krohn ble da klubblokale for Det Glade Bergen, en “club” for byens tegnere og folk innen reklame og grafisk bransje. Lokalene er i dag åpne for alle. – Se også Danckert Krohns Stiftelse.

Spredt omkring i hotellet finnes praktfulle møbler laget av den kjente treskjæreren Lars Kinsarvik (1846–1925) fra Kinsarvik i Hardanger. Møblene er en del av den verdifulle samlingen av rikt dekorerte skap, bord og stoler som Kinsarvik etterlot seg og som det lyktes for hotellet å få overta etter hans død. Flere av møblene er prydet av ornamenter som fremstiller historiske begivenheter. Det unike kunsthåndverket gjør hotellet tiltrekkende ikke bare for dem som trenger til mat og seng. Til hotellets klenodier hører også Nils Bergsliens store maleri “Heilage Olav på Hundorp”. Det er nesten like bredt som Kaffistova, der det henger til skue for gjestene. Maleriet var 1948 en gave fra Bergen kommune til Vestmannalaget, som tidligere holdt sine møter i Hordaheimen.

Bjarte Bergesen har vært hotelldirektør siden 2006, og samtidig adm. direktør for Lagsbruki til Bondeungdomslaget i Bergen L/L. I tillegg til Hordaheimen omfatter eierselskapet Fensal, Kong Oscars gate 15.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bondeungdomslaget i Bergen | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.