Oleana AS

Oleana AS, Stephansens veg 47, Espeland, tekstilfabrikk startet 1992 med særs optimistiske ambisjoner om å motvirke tendensen i norsk tekoindustri til utflagging og nedlegging. De tre gründerne Signe Aarhus, Hildegrunn Møster og Kolbjørn Valestrand lyktes med å skape en suksessbedrift. Med utsøkt design skapt av Solveig Hisdal og produksjon basert på en kombinasjon av håndverk og høyteknologisk industri, har de etter hvert velkjente Oleana-produktene slått an både hjemme og internasjonalt. Virksomheten har fått tallrike utmerkelser både for design og entrepenørskap. Arbeidsstokken teller i dag vel 60 ansatte. Omsetning 2007: 38 mill. kr.

Bedriften har sitt navn og inspirasjon fra fiolinisten Ole Bull. Han ønsket å gjøre norsk kunst og kultur kjent ute i verden og grunnla 1852 den norske nybyggerkolonien Oleana i Pennsylvania, USA. Men eventyret på Espeland er så langt blitt atskillig mer vellykket enn forbildet. Omtrent halvparten av Oleana-produktene eksporteres.

Kolleksjonen består av strikkeplagg til både hverdag og fest – som gensere, lange og korte jakker, kåper, skjørt, hodeplagg, mansjetter, belter og m.m. Plaggene lages av naturfiber fra merinoull, silke og alpakka. Noe av råstoffet importeres – garn fra Italia, silke fra India, alpakka fra Peru og ull fra Kasjmir. Det legges vekt på å føre videre materialkombinasjoner som finnes i den norske folkedraktkulturen, og det nyskapende og moderne uttrykket i designen har dype røtter i norsk, men også internasjonal folkekunst. Produksjonen foregår i leide lokaler i Janusfabrikken.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Strandkaien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.