De Zee Ploeg

De Zee Ploeg, Stamfedre til flere kjente Bergens-familier kom i august 1817 ufrivillig som innvandrere til Bergen med et hollandsk linjeskip fra Zaandam, en tremastet pink, som bar dette navnet. Underveis fra Amsterdam til USA med 560 tyske emigranter om bord havarerte “De Zee Ploeg” – Sjøplogen – utenfor Herdla og ble slept inn til Tønnes Rolfsens skipsverft i Elsesro i Sandviken for reparasjon. Flere av passasjerene valgte da å “hoppe av” og slå seg ned i Bergen. Blant dem som gjorde bergensere av seg, er følgende navn kjent: Bader, Bay, Blessing, Brattenschlag, Buntz, Deis, Døscher, Haffner, Hess, Hilt, Kuhnle, Rieber, Scharffscher og Zaggau. En av de yngste var åtteåringen Paul Gottlieb Rieber, kjent som grunnlegger av Rieber & Søn-konsernet og far til Gottlieb Christian Rieber, som grunnla firmaet G.C. Rieber & Co.

De øvrige passasjerene reiste videre med andre skip året etter, og kom vel frem, de fleste til Philadelphia i USA, mens nær 100 returnerte til Tyskland. De mest velstående, ca. 80 personer, leide seilskuten “Susanne Cathrine”, som kastet loss fra Bergen 13. august 1818. “De Zee Ploeg” viste det seg å bli for dyrt og tidkrevende å reparere for ny havseilas, og den ble i november 1817 solgt på auksjon i Bergen.

På den stormfulle reisen mellom Nederland og Bergen mistet 20–30 barn og en del voksne livet, både på grunn av uværet og av mangel på mat og medisiner. 24 av emigrantene som døde i 1817, ble gravlagt på den nye gravplassen Fredens Bolig som var anlagt på Stølen. De siste av disse gravene ble slettet i 1968 og gravplassen senere omgjort til park. Området ligger ved Krohnengen skole og kalles fortsatt “Graven”.

En modell av “De Zee Ploeg” er utstilt i Herdla museum der det også blir vist en dokumentarfilm om den tragiske hendelsen. Bibelen som en av de som gikk i land, Adam Deis, hadde med seg, er også utstilt. En minnestein utformet av Linda Bønes ble reist ved museet i 1997. Se Askøy.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fredens Bolig | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.