Tine Meieriet Vest

Tine Meieriet Vest, TMV, Minde allé 10, regionalt meieriselskap som forsyner Vestlandet med alle varianter melkeprodukter og flere sorter juice. Etablert 2002 da de to tidligere meieriselskapene på Vestlandet, Tine Vestlandsmeieriet (Bergen) og Tine Meieriet Vest (Ålesund) ble slått sammen med hovedkontor i Bergen. Er ett av fem regionalselskaper i samvirkekonsernet Tine Gruppa, som eies av ca. 16 000 melkeprodusenter (bønder) over hele landet og har hovedkontor i Oslo. Meieriet i Bergen ble stiftet 1941 som Bergensmeieriet og inngikk 1985 iVestlandsmeieriet. Varemerket Tine ble godkjent 1992.

Tine Meieriet Vest omfatter området fra Boknafjorden i sør til Romsdalsfjorden i nord, har rundt 700 ansatte og en årlig omsetning på 2,2 milliarder kroner. Melken hentes i de fire fylkene Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Rogaland fra ca. 3000 gårdsbruk. Produksjonsanlegg i Øystese, Voss, Vik, Byrkjelo, Ørsta, Ålesund og Bergen.

TMV Bergen er Tine-konsernets største anlegg og forsyner det nest største markedet i Norge med konsummelk, yoghurt, rømme og juice. Anlegget på Minde tar mot 68 millioner liter kumelk i året og 745 000 liter geitemelk. Hver uke kommer nær 1 million liter melk inn til anlegget. 60 % av melken finner veien tilbake til forbrukerne i Bergen som drikkemelk. I gjennomsnitt drikker byens borgere ca. 100 liter melk i året. Resten blir foredlet til fløte, rømme og forskjellige yoghurt-produkter.

Selskapet produserer også et stort antall ostevarianter, deserter og lokale spesialiteter som dravle, gammelost, mylse, gomme og søst. Anlegget i Vik er landets eneste produsent av gammelost, og produserer i tillegg råstoff til bringebærjuice. Yoghurt var det Bergensmeieriet som lanserte på det norske markedet – i 1969. Da hadde forsøksdrift med begrenset prøvesalg pågått siden 1961. Fra 1970-årene leverte Bergensmeieriet yoghurt også til store deler av Østlandet.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Vestlandsmeieriet | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.