Bergen Skolemuseum

Bergen Skolemuseum, Lille Øvregate 38, offisielt åpnet (for annen gang) av kulturminister Valgerd Svarstad Haugland 21. november 2003 i Bergen Katedralskoles gamle bygning, den såkalte Latinskolen, reist etter bybrannen 1702. Skolens historie går imidlertid helt tilbake til 1100-tallet.  Museet er fra 2005 en del av Bymuseet i Bergen.

Tanken om en skolehistorisk samling ble lansert av lærerforeningen i Bergen så tidlig som 1889, men først satt ut i livet 1970 i form av en utstilling på Nygård skole i anledning Bergens 900–årsjubileum. Grunnlag for utstillingen var bilder, plansjer, kart og annet undervisningsmateriell som rektor Peder Heen (1913–95) hadde samlet. Planen var at denne utstillingen skulle danne kimen til et permanent skolemuseum i Christi Krybbe skoler. “Krøbben” som denne skolen populært kalles i Bergen, er Norges eldste barneskole, grunnlagt 1737. Samtidig som skolen stod i sentrum ved markeringen av den norske grunnskolens 250–årsjubileum 28. februar 1989 ble Bergen Skolemuseum (for første gang) offisielt åpnet av daværende ordfører Arne Næss. Peder Heen ble hedret med HM Kongens Fortjenstmedalje i gull for sitt store arbeid for skolemuseet.

Snart skulle det imidlertid vise seg nødvendig å prioritere behovet for undervisningsrom foran lokaler til et skolemuseum. I 1992 måtte museumssamlingene fjernes fra “Krøbben” for i stedet å bli lagret under til dels lite heldige forhold. Museumsstyret ble avviklet. Først åtte år senere lyktes det å finne en ny og varig løsning, og da i stedet på Latinskolen. Der fikk Skolemuseet i 2000 overta lokalene som tidligere hadde vært disponert av kommunens Oppsøkende avdeling. Samme år ble Per Øyvind Riise ansatt som direktør. Han er i dag direktør for Bymuseet i Bergen.

På Skolemuseet kan en bli med på en reise gjennom den norske skolens – og dermed det norske samfunnets – historie, fra middelalderen frem til i dag. Museet har både faste og temporære utstillinger. Hovedutstillingen er beretningen om skoleverket. En utstilling forteller om skolens fremvekst i Bergen og bruk av læremidler i 150 år. Det vises et klasseromsinteriør fra mellomkrigstiden. Andre utstillinger er viet skolebespisning, hygiene og skole utenfor klasserommet: gymnastikkundervisning, skogplanting og skolemusikk. Til samlingene hører blant annet materiale etter Lars Søraas, den eldre og yngre – begge kjente for sine skolesangbøker og nyskapende pedagogiske metoder i sangundervisningen. I oktober 2008 ble en Holberg-avdeling åpnet i Skolemuseets lokaler – etter initiativ av Det Nyttige Selskab og i samarbeid mellom Bymuseet og Universitetet i Bergen.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Christi Krybbe skoler | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Lille Øvregate | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.