Pianofabrikker

I mer enn 50 år strømmet friske toner fra nye Knudsen-pianoer i Bergen, instrumenter som er blitt produsert uavbrutt over lengre tid enn ved noen annen norsk pianofabrikk. Jacob Knudsen AS var på 1900.tallet den dominerende pianoprodusenten i Norge. Firmaet ble etablert 1896; produksjonen ble nedlagt 1974.

Pianoer har vært produsert i Bergen også atskillig før Jacob Knudsens tid, men ikke i samme antall og langt fra like kjente. G. C. Martinsen averterte så tidlig som 1827 at han både bygde og reparerte pianoer her i byen. På Norsk Folkemuseum i Oslo er det bevart et såkalt opprettstående pianoforte (omtrent det samme som dagens piano) bygd i Bergen av Christian Stoltz i tidsrommet 1838–53. Dette er det eldste kjente norskbygde piano av denne typen, markedsført som “Piccolo-Pianoforte” (lite instrument som kan spille både svakt og sterkt).

En annen tidlig bergensk pianomaker var Jens Peder Smidt Aarestrup (1827–93). Han startet 1857 pianoproduksjon i Småstrandgaten 9, der han drev med fem ansatte til 1886, da fabrikken ble solgt til Henrik Severin Riisnæs (1858–1909). Den nye eieren fortsatte virksomheten i Domkirkegaten 7, der produksjon av pianoer pågikk fra 1886 til 1907. Fabrikken ble da solgt til Otto Blücher (død 1942), som drev videre i Bergen til 1916. Bedriften ble da flyttet til Kristiania. Et Riisnæs-piano er bevart på Gamle Bergen Museum. Også i Engen 20 ble det 1848–60-årene bygd pianoer av en pianomaker som het Støhrmann.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.