Havnekontoret, Hotel Clarion Collection

Havnekontoret, Hotel Clarion Collection, har navn etter Bergen og Omland Havnevesen, som hadde kontorer i bygningen fra 1975 til 2005. Bygningen i nordeuropeisk nyrenessanse ble tegnet av arkitekt C. C. A. Michalsen for Nordenfjeldskes Dampskipsselskab. Arkivet etter Bygningssjefen, Bergen Byarkiv.

Havnekontoret, Hotel Clarion Collection, har navn etter Bergen og Omland Havnevesen, som hadde kontorer i bygningen fra 1975 til 2005. Bygningen i nordeuropeisk nyrenessanse ble tegnet av arkitekt C. C. A. Michalsen for Nordenfjeldskes Dampskipsselskab. Arkivet etter Bygningssjefen, Bergen Byarkiv.

Havnekontoret, Hotel Clarion Collection, Slottsgaten 1, fasjonabelt hotell i historiske omgivelser på Bryggen, åpnet 2. mai 2006 i bygning som tidligere bl.a. har huset Bergen og Omland Havnevesen (derav navnet) og hovedkontoret til hurtigruterederiet Det Nordenfjeldske Dampskibsselskap. Av hotellets 116 rom er bare 32 standardrom. De øvrige er alle oppgradert til mer luksuriøse kategorier. Hotel Havnekontoret er tilsluttet Choice Hotels-kjeden.

Den nybarokke, monumentale gråsteinsbygningen (ark. Eystein Michalsen) ble oppført 1916–20 av skipsreder Thorvald Halvorsen (1879–1950) som kontorer for Det Nordenfjeldske Dampskibsselskap. Rederens kontor, utstyrt med eksepsjonell italiensk marmorpeis, tjener i dag som eksklusiv hotellsuite. Kontoret i likhet med bygningens fasade, tårnet og steintrappen som fører opp dit, samt andre deler av det verneverdige interiøret, er fredet. Ved siden av Håkonshallen og Rosenkranztårnet er huset det eneste gjenværende etter eksplosjonskatastrofen som 1944 rammet strøket ved Bergenhus. Med unntak av de fredete arealene er bygget totalrenovert.

Bygningen ble overtatt av Havnevesenet 1975 og nyttet for kontorer frem til 2005 da bygningen ble kjøpt av forretningsmannen Arne Veidung med sikte på hotelldrift. Med det ble gamle tradisjoner i en historisk bydel gjenopplivet. Også på slutten av 1800–tallet var nemlig Slottsgaten 1 hotelladresse, den gang for Hotell Nordkapp. Øl- og vinagent Herman Steensæth kjøpte hotellet rundt 1900 og døpte det om til Hotell Royal. Han ervervet også naboeiendommene som i sin tid huset Den Gyldne Vintønne, som var en av byens kombinerte skjenkestuer og bordeller. De påfølgende årene ble hotellvirksomheten utvidet og naboeiendommene inkludert i driften. Hele bygningsmassen ble 1915 solgt til Thorvald Halvorsen og sanert til fordel for ruvende forretningsgård. I dag er den blitt en fornem ramme om moderne hotelldrift.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Slottsgaten | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Slottsgaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.