Himmelfarten

“Himmelfarten”, en gigantisk mosaikk, siden februar 2008 et fargerikt blikkfang på Utrustningsbygget i Solheimsvikens Næringspark. Kunstverket veier 26 tonn, er fire meter høyt, satt sammen av 22 000 små åttefargete keramikkbiter og har som motiv en bergensk byoriginal med en svær rusk av en fisk på ryggen. “Den største kjente bergenser!” – ble det sagt ved avdukingen. Underveis til eller fra byen på Fjøsangerveien får en lett øye på “Himmelfarten” like ved Danmarksplass.

Historien bak kunstverket, som er blitt et nytt ikon i Bergen, er unektelig noe spesiell.

Mannen som i sin tid ga navn til “Himmelfarten”, het Hardi Felgenhauer Sinchelberg (1753–1828), var annen generasjons innvandrer fra Tyskland, utdannet skredder, bosatt på Engen og ble en kjent skikkelse i byen da han omkring 1790 meldte seg til tjeneste som fiskebærer på Torget. I ca. 30 år stilte han seg hver morgen opp ved Triangelen parat til å gi fiskerne en håndsrekning, kanskje også med håp om å kunne spe litt på en ikke altfor god inntekt som skredder. Han var beskjeden og selv ikke særlig veldresset, men meget tjenestevillig. Mot litt betaling kunne folk få levert store fisk på døren. Hans egentlige navn var for komplisert for bergenske tunger, derfor begynte folk å kalle ham “Himmelfarten”. Hvorfor akkurat dette oppnavnet, er uvisst.

På Johan Dreiers bergenske byprospekter gjenkjennes fiskebæreren på flere tegninger. Men virkelig berømt ble skredderen fra Bergen i 1884 da et amerikansk tranfirma begynte å bruke “Himmelfarten” som varemerke på tranflaskene sine. Grunnlag for tranlogoen var et fotografi tatt av fotograf Marcus Selmer til en serie folkedraktbilder som ble solgt som prospektkort til turister over hele landet. Nr. 101 i serien var “En fiskedrager fra Bergen”. Bildet hadde Selmer arrangert ved å kle ut en mann med “Himmelfarten” som modell. Den sørgmodige fiskedrageren skilte seg ut som en kuriositet og oppnådde å være i salg i et par tiår. Et av kortene ble kjøpt av den amerikanske tranfabrikanten Alfred Browne Scott, som fikk fotografiet registrert i USA som varemerke, for øvrig uten å spørre fotografen. Etter det har “Himmelfarten” prydet alt fra flasker, frimerker og mynter til reklame for tranproduktet “Scott’s Emulsion”.

Da tranfirmaet i 1906 bygde ny fabrikk i Southall utenfor London, ble to italienske håndverkere engasjert til å lage en kjempemosaikk av logoen til utsmykning av fasaden. Mosaikken viser Selmers fiskebærer med Finnegården og Vågen i bakgrunnen. Tranfabrikken ble revet i 1975, men mosaikken var da såpass kjent og kjær at den ble tatt vare på.

Nå har altså “Himmelfarten” omsider endt sin ferd, og landet der han opprinnelig hørte hjemme – dette takket være iherdig innsats av initiativtakeren Christopher Harris og Christian Rieber, som har finansiert hjemkomsten gjennom G. C. Rieber-fondene. Planen er at fiskebæreren med tiden skal få sin endelige plassering der han i sin tid hadde sitt virke – på Fisketorget.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.