Geofysisk Institutt

Geofysisk institutt ble opprettet i 1917, og er en del av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen. Fotograf: Ukjent Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen byarkiv

Geofysisk institutt ble opprettet i 1917, og er en del av Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen. Fotograf: Ukjent Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen byarkiv.

Geofysisk Institutt, Allégaten 70, Florida, opprettet 1917 etter forslag fra professor Bjørn Helland-Hansen. Instituttet førte videre forskningsaktiviteter ved Bergens Museum (opprettet 1825) og Biologisk Stasjon (opprettet 1892). Geofysisk Institutt hadde fra starten en avdeling for oseanografi og en avdeling for meteorologi, begge med indre selvstyre. En avdeling for jordmagnetisme og kosmisk fysikk kom til 1990 da Geofysisk Institutt og Jordskjelvstasjonen ble slått sammen, i dag under navnet Institutt for geovitenskap. Allerede fra begynnelsen holdt instituttet en høy internasjonal standard og hadde et utstrakt internasjonalt kontaktnett.

Etter en omflakkende tilværelse i diverse midlertidige lokaler, flyttet Geofysisk Institutt inn i eget bygg på Florida. Det stod ferdig 1928 (midtbygget). Her fikk også Vervarslinga på Vestlandet og Det meteorologiske Observatorium sitt tilholdssted. Bygget var meget godt utstyrt og ble realisert takket være en pågående innsamling fra Bergens borgere, næringslivet og kommunen, og viser bedre enn noe annet den tro man den gang hadde på vitenskapelige fremskritt, spesielt i form av bedre værvarsler, men også i utforsking av havet.

Geofysisk Institutt gikk inn som en naturlig og viktig del av Universitetet i Bergen da dette ble opprettet 1946. Instituttet hadde en sterk økning i stillinger på begynnelsen av 1960–tallet med tilsvarende økning i forskningsinnsatsen. Instituttet administrerer i dag forsknings- og undervisningsgruppene for meteorologi, seismologi og oseanografi.

Norvall Skreien. Geofysisk institutt. Markvard Sellevold betjener Norges første seismograf som var i bruk ved jordskjelvstasjonen i Bergen til 1959. Fotograf: Norvall Skreien.

Geofysisk institutt. Markvard Sellevold betjener Norges første seismograf som var i bruk ved jordskjelvstasjonen i Bergen til 1959.
Fotograf: Norvall Skreien.

Geofysisk Institutt observerer, i samarbeid med Aanderaa Data Instruments, været både på Ulriken (ca. 640 m.o.h.) og på Florida i Bergen sentrum. Data blir logget hvert tiende minutt og lagret i en database. Interesserte kan søke i denne databasen og fåvist grafisk hvordan været har vært frem til søketidspunktet. Det er mulig å finne observasjoner for en bestemt dato, eller for en periode.

Rederiavdelingen, Nykirkekaien 1, Nordnes, bemanner og driver Havforskningsinstituttets fartøyer i tillegg til forskningsfartøyene “Dr. Fridtjof Nansen”, som eies av NORAD, “Håkon Mosby” og “Hans Brattstrøm”, som eies av Universitetet i Bergen. I tillegg bruker rederiavdelingen forskningsfartøyene “Fangst” og “Jan Mayen” som leiefartøyer. Avdelingen har også ansvar for vitenskapelig utstyr som brukes på fartøyene.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Jordskjelvstasjonen | Bergen Byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Bergen Museum | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.