Kommunale foretak

Byrådsavdelingen for finans, konkurranse og omstilling har ansvaret for å følge opp seks kommunale foretak og Bergen og omland havnevesen.

Bydrift Bergen KF, etablert 1. juli 2004 som kommunalt foretak under Byrådsavdeling for byutvikling, overført til Byrådsavdeling for finans, konkurranse og omstilling (tidligere seksjon for tekniske tjenester). Hovedkontor Møllendalsveien 44 på Grønneviksøren. Bakgrunnen for omorganiseringen var et politisk ønske fra høyresiden om å konkurranseutsette virksomheter og tjenester som før var omfattet av et kommunalt monopol.

Foretakets hovedvirksomhet består av:

Drift og vedlikeholdstjenester innen områdene vann og avløp, vei og parkdrift.

Anleggs-, byfornyings- og entrepenøroppgaver.

Rådgivning, anskaffelse og administrasjon av biler og maskiner.

Bil- og maskinverksted.

Virksomheten er primært etablert for å dekke kommunens egne behov, men utfører i tillegg oppdrag både i det kommunale og private markedet. I januar 2009 vedtok byrådet å omgjøre Bydrift Bergen til et heleid kommunalt aksjeselskap. I de tre neste årene skal selskapet fortsatt utføre kommunale tjenester, men må deretter konkurrere om oppdrag for kommunen på lik linje med andre selskaper. Den opprinnelig staben på 180 ansatte, er etter omstillingen redusert til ca. 100.

Bergen Vann KF, etablert 1. juli 2004 da driftsdelen ble utskilt fra Vann- og avløpsetaten. Foretaket drifter og vedlikeholder vannbehandlingsanleggene, overvåker vannkvaliteten og sikrer at vannet kommer frem.

Bergen Bolig og Byfornyelse KF, BBB, har som formål å etablere utleieboliger og andre botilbud. BBB er byggherre for kommunens utbyggingsprogram for spesialboliger og boliger for sosialt vanskeligstilte. Foretaket er også husvert for kommunens ca. 5000 leietakere. BBB står for teknisk forvaltning av bofellesskap, trygdeboliger, serviceboliger og utleieboliger. Utgir tre ganger i året “Beboerbladet”. Opplag 4900. Redaktør er BBBs direktør Audun Øiestad.

Bergen Parkering KF, opprettet 1973 med formål å forestå drift av all avgiftsbelagt parkering på offentlig vei og påse at parkeringsbestemmelsene i byen etterleves av trafikkantene.

Gullstølen Kjøkken KF, produserer mat for aldersinstitusjoner i Bergen, til sammen ca. 500 000 porsjoner årlig. En mindre del av produksjonen skjer ved Kolstihagen sykehjem og Lyngbøtunet.

Bergen hjemmetjenester KF, har utføreransvar innenfor tjenesten “praktisk bistand husholdning til hjemmeboende”, samt salg av eventuelle tillleggstjenester.

Bergen og Omland Havnevesen er et interkommunalt samarbeidsorgan med hovedkontor i Bergen bestående av de 11 medlemskommunene Askøy, Austrheim, Bergen, Fedje, Fjell, Lindås, Meland, Os, Radøy, Sund og Øygarden samt Hordaland fylkeskommune. Se Bergen havn.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.