Golfbaner

Golfbaner. Golfere har i 2009 syv baner å velge mellom i Bergensområdet, to av dem innenfor bygrensen, de øvrige ligger i nabokommunene Fjell, Askøy, Sund, Os og Meland.

Bergen Golfklubbb, Ervikveien 120, Øvre Ervik i Åsane, ble stiftet 1937 og er Bergens første og landets 3. eldste golfklubb. Banen har 9 hull, er kjent som smal og ganske krevende, og ligger i idylliske omgivelser på Åstveit, tidligere en del av Åstveit gård. Klubbhus (ark. Per Grieg) med spisesal (plass til 40), peisestue, kafeteria og butikk. Klubben har ca. 1100 medlemmer.

Bjørnefjorden Golfklubb, Os, stiftet 22. november 1994 på initiativ av Samson Bjørke. 9-hulls bane åpnet 1999 på gården Hauge ved Osøyro i naturskjønne omgivelser med utsikt til fjord, fjell og Folgefonna. Den tidligere låven på gården er innredet til klubbhus med kontorer, kafeteria, butikk og golfsimulator. Klubben har ca. 900 medlemmer.

Fana Golfklubb, Vestre Rå 82, 18-hulls bane (ark. Jeremy Turner) åpnet 2004 ved Skeievannet i Rådal, nær Fana stadion og med grense til komponisten Harald Sæveruds fredete eiendom Siljustøl, et naboskap som har vært konfliktfylt. Klubbhuset inneholder restaurant, butikk og møtelokaler. Klubben har ca. 1300 medlemmer.

Meland Golfklubb, Fløksand, stiftet 13. juni 1995, åpnet 30. august 1998 den første 18-hulls golfbane i Bergensområdet, anlagt på Leirvik gård der knapt 1000 mål skog og jordbruksareal var omdannet til «greens» og «fairways», døpt Meland Golf & Naturpark (ark. Robert A. Hunt). En æresbauta forteller at bergenseren Peter B. Namtvedt har hovedæren for realisering av banen, som er rangert som en av de beste og teknisk mest krevende i Europa. Banen er kjørbar for elektriske golfbiler, som kan leies. Klubben arrangerer 2009 det første NM i golf på Vestlandet i nyere tid, både for damer og herrer. Den tidligere Fløksand Husmorskule tjener som golfklubbens klubbhus, der det også drives kafé, døpt «Hull 19». Klubben har ca. 1500 medlemmer, hvorav ca. 800 er fra Bergen.

Sotra Golfklubb, Kolltveit, Fjell kommune, åpnet 2007 på Kobbeltveit Golf-& Naturpark en 9 hulls hovedbane og en ni hulls «Pitch & Put-bane», der det ikke kreves «grønt kort» (sertifikat for tilstrekkelig ferdighet til å kunne spille). Banene er anlagt av Olaug og Bjørn Evanger på deres egen gård.

Vildmarken Golfklubb, Stølsvegen 16, Os, stiftet 7. juni 2000. 9-hulls bane, anlagt ved dugnad, ble åpnet våren 2004 i Øvredalen, der golferne er omgitt av høye fjell på tre sider, mens dalen åpner seg mot havet på den fjerde. Selskap for spillerne av beitende hjort på og utenfor banen ikke uvanlig. Banen er uformell og selvbetjent, Ikke krav til «grønt kort», men vanlig etikette gjelder. Muligheter for utvidelse til 18 hull. Klubbhus er under oppføring.

Herdla Golf Klubb, Askøy, åpnet 9. mai 2009 ny 9-hulls bane i området rundt Herdla kirke samtidig som den gamle 6-hulls-banen ble stengt. Banen kostet fem millioner kroner, har en lengde på 3504 meter og er designet av den skotske banearkitekten Graeme Webster. Klubben ble stiftet 2001 og har ca. 400 medlemmer.

Bergen, Fana, Meland, Bjørnefjorden og Sotra golfklubber gikk 2008 sammen med Voss golfklubb om å danne Golfalliansen, som står for arrangementet av «Golf Tour Hordaland» med 10 tellende turneringer.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergen Golfklubb | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.