Speiderbevegelsen

Speiderarbeidet blant gutter startet i Bergen allerede 1910, bare 3 år etter at bevegelsens grunnlegger Baden Powell samlet de første speiderne på Brownsea Island. De første troppene ble organisert i 1911, og i 1912 ble Bergen Krets av Norsk Speidergutt-Forbund (NSF) stiftet. Jentene fikk organisert speiderarbeid 1921, og Norsk Speiderpikeforbund (NSPF) ble etablert med sitt første hovedstyre i Bergen. Norges Speiderforbund ble stiftet 1978 ved sammenslåing av NSF og NSPF. 1. januar 2001 ble Bergen Krets og Hardanger/Voss krins slått sammen til Hordaland krins. Kretsen har rundt 30 aktive grupper i 8 kommuner, til sammen ca. 1500 medlemmer, derav ca. 1100 i Bergen fordelt på 21 grupper. Speidersenter i Tverrgaten 2, Marken, tatt i bruk 1997, eies av Hordaland krins av Norges Speiderforbund. Speiderne hadde tidligere lokaler i Kjøttbasaren.

Speiderarbeidet omfatter aldersgrupper fra 6 år og oppopver. Målet er å gi barn og ungdom en fritidsaktivitet som kan utvikle dem til ansvarsbevisste mennesker. Arbeidsprogrammet omfatter fysisk, praktisk, moralsk og religiøs virksomhet.

Speiderkretsen eier eiendommen Guldstølen på Løvstakken, et areal på 28 dekar med hytte som Christian Michelsen i 1923 forærte til speiderne. Statsministerens hytte ble under krigen rasert av tyskerne, gjenreist i 1950–årene, men måtte i 1967 rives på grunn av stadig hærverk. Et enkelt rasteskjul er eneste bebyggelse på stedet i dag.

Speiderhytten på Rundemanen, Kåken, som eies av speidergruppen i Sandviken, er en av de mest brukte på byfjellene. Hytten ble 1906 bygd av Mandsangforeningen Freya. Under krigen ble Kåken brukt som hestestall av den tyske okkupasjonsmakten. I 1947 overlot sangerne hytten til Søndagsskolen i Sandviken til bruk for sportsandakter. Freyahytten ble da omdøpt til Fjellhytten, men opslutningen om andaktene var lavere enn forventet, og 1960 fikk speiderne kjøpe hytten. Den står nå gjenreist og oppgradert etter en brann i 2005. Speiderne eier også hyttene Grevbu ved Langlivann på Vidden, Jotneberghytten ved Nubben på Landåsfjellet og hytter i Samdalen. To hytter på Totland disponeres også av speidergruppene.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.