Fra 1. januar 2008 ble en ordning med bydelsstyrer gjeninnført i Bergen etter at tidligere mindre heldige forsøk med bydelsutvalg og bydelsstyrer ble avviklet 2004. Ordningen omfatter de åtte bydelene Bergen politisk er inndelt i:
Arna, kontor Ådnavegen 63, Øyrane Torg, Indre Arna.
Bergenhus, kontor Nygårdsgaten 6.
Fana, kontor Wollert Konows plass 4, Nesttun.
Fyllingsdalen, kontor Spelhaugen 20.
Laksevåg, kontor Vadmyrveien 77, Loddefjord.
Ytrebygda, kontor Aurdalslia 14, Sandsli.
Årstad, kontor Solheimsgaten 13.
Åsane, kontor Jordalsvegen 1, Kommunehuset i Eidsvåg.
Målet er som tidligere å styrke lokaldemokratiet og innbygger-medvirkningen i bydelene. Bydelsstyrene skal være bydelenes talerør inn i det sentrale kommunale systemet. I realiteten er bydelsstyrene tillagt beslutningsmyndighet i få saker.
De åtte bydelsstyrene har 9 eller 11 medlemmer, som alle må være bosatt i bydelen, og velges av bystyret på grunnlag av den partipolitiske sammensetning i bystyret. Bydelsstyrene er høringsinstans ved førstegangsbehandling av planer etter plan- og bygningsloven. De har uttalerett til bystyret bl.a.vedrørende budsjettposter med stor relevans for bydelen, og innstillingsrett vedrørende private forslag og innbyggerinitiativ med klar tilknytning til en bydel. Bydelsstyrene har vedtakskompetanse ved klager som gjelder enkle byggesaker, navnesetting og enkelte bydelsrelaterte tilskuddordninger.
Møtene begynner med en åpen halvtime da publikum gis anledning til å stille spørsmål til bydelsstyrerepresentantene og fremme saker. Utsendinger fra foreninger og grupper har mulighet til å holde muntlige innlegg vedrørende en sak som står på sakslisten og som skal behandles i møtet. Sekretariatsfunksjonen ivaretas av bystyrets kontor.