Indremisjonsforbundet

Indremisjonsforbundet IMF, med hovedkontor i Steinsvikvegen 56, Søre Bildøy, Fjell kommune, er en selvstendig evangelisk luthersk vekkelsesbevegelse innenfor Den norske kirke, grunnlagt i Bergen 19. oktober 1898. Het til 2000 Det Vestlandske Indremisjonsforbund. IMF preges av teologisk konservativisme og en radikal lavkirkelig lekmannsprofil. Består i dag av 12 selvstendige kretser (regioner), blant dem Bergens Indremisjon som den eldste fra 1863, og med 1500 tilsluttede lag og foreninger ut over landet fra Finnmark, Nordland og Trøndelag (ny i 2007), på Vestlandet, Sørlandet og kontaktpunkter på Østlandet, inkl. ca. 450 barne- og ungdomslag. Organisasjonen har egen bibelleir i Lyngdal. Under mottoet “Med Guds ord til folket” drives indremisjonsarbeidet i over 600 bedehus, hvorav 20 i Bergen.

I tillegg til forkynnelse og evangeliseringsarbeid er Indremisjonsforbundet sterkt engasjert i pedagogisk virksomhet. En rekke skoler er tilknyttet IMF direkte, eller gjennom kretsene: Bibelskolen på Bildøy, Danielsen skoler i Bergen, Bygland skogskole, Framnes kristne videregående skole, Øystese – i alt 6 folkehøyskoler og 5 kristne ungdomsskoler og 5 videregående skoler. IMF er dessuten medeier i Norsk Lærerakademis to skoler og engasjert i flere nærradioprosjekter. Organ: Sambåndet, utgitt siden 1899. Medutgiver av barnebladet Superblink. Startet 2007 eget misjonsprosjekt i samarbeid med den lutherske kirke i Ukraina.

Bibelskolen Bergen Bildøy AS ble 1983 flyttet fra C. Sundts gate 22, der skolen ble drevet i eget hus fra 1917, grunnlagt 1888 av Bergens Indremisjon, og de første årene basert på kortvarige kurs i leide lokaler. Forbundet har hatt ansvaret for driften siden det ble stiftet 1898 og hadde sine kontorer tvers over gaten for skolen, i nr. 33. IMF grunnla 1919 det kristelige dagbladet Norsk Lærerakademis to skoler og engasjert i flere nærradioprosjekter. Organ: Sambåndet, utgitt siden 1899. Medutgiver av barnebladet Superblink. Startet 2007 eget misjonsprosjekt i samarbeid med den lutherske kirke i Ukraina.

Bibelskolen Bergen Bildøy AS ble 1983 flyttet fra C. Sundts gate 22, der skolen ble drevet i eget hus fra 1917, grunnlagt 1888 av Bergens Indremisjon, og de første årene basert på kortvarige kurs i leide lokaler. Forbundet har hatt ansvaret for driften siden det ble stiftet 1898 og hadde sine kontorer tvers over gaten for skolen, i nr. 33. IMF grunnla 1919 det kristelige dagbladet Dagen. der forbundsstyret i de første årene også var avisstyre. Sambåndet Forlag, opprettet 1946, Vetrlidsallmenningen 1, drives i samarbeid med Bok & Media, Vestbok (tidligere Vestlandskes Bokhandel AS og Vestbok), som siden 1911 har solgt kristen litteratur og musikk i Bergen, også med en antikvarisk avdeling.

Karl Johan Hallaråker, cand. theol. og ordinert prest i Den norske kirke, har vært Indremisjonsforbundets leder og generalsekretær siden 1996, og var før det rektor ved bibelskolen på Bildøy fra starten.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fjell | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.