Tønnebålet på Laksevåg

Tønnebålet på Laksevåg i 1979. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Tønnebålet på Laksevåg i 1979. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

Byens mest spektakulære St. Hans-feiring har like siden 1700–tallet vært fast tradisjon i Kirkebukten på Laksevåg der tusenvis av tilskuere hvert år ser tønnebål opp til 30 meter høye lyse opp midtsommernatten – notert i Guinness’ rekordbok som verdens største. Hvem som innledet tradisjonen er uvisst, men det lokale buekorpset, Laksevågs Bueskyttere, overtok bålbyggingen 1903.

Å bygge bålet, som på det meste har bestått av over 700 tønner, krever daglig dugnadsinnsats av guttene i ca. en måned. Byggematerialet har vært innsamlede sildetønner som stables og spikres sammen til et høyt tårn. I flere år fikk buekorpset et stort antall tønner gratis av Kavli AS. Dette tok slutt 2007 da firmaet gikk over til å nytte annen emballasje. Redningen 2008 ble betalte tønner fra Finnmark og Lysekil i Sverige, brakt til Bergen med sponset transport.

Etter en alvorlig hendelse 1997 da gnister fra bålet antente et hus i nærheten, er det innført høydebegrensning på 20 meter. Dramatikk var det også 1969 da St. Hans-bålet etter hvert som det vokste i høyden mer og mer kom til å ligne på Det skjeve tårn i Pisa, og var på nippet til å velte. To dager før St. Hans-aften var hellingen så kraftig at politiet måtte tilkalles, Holmen sperres av og hele byggverket rives. Med et kollektivt skippertak klarte buekorpsguttene å bygge nytt bål, som stod ferdig i tide.

Hvert år konkurreres det om å bli beste bålbygger. Premien er en stor bålplakett og navnet inngravert i bålskjoldene som henger på veggen i buekorpsets lokale.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Laksevågs Bueskyttere | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.