Vognmuseum

Vognmuseum. En privat samling gamle hestekjøretøyer som lenge har vært lagret i Gerdt Meyer Bruuns reperbane, Fjøsangerveien 71, ventes i nærmeste fremtid å få en permanent plassering i eget museumsbygg tilknyttet Museum Vest på området ved Fjell festning på Sotra. Samlingen er siden 1981 bygd opp på eget initiativ og kostnad av murmester Ingvald Rognaldsen (1917–2004). Vognene er det mange som har fått glede av da hobbysamleren slett ikke lot antikvitetene stå ubrukt og samle støv. Velvillig stilte han opp som kusk med nypusset karjol når brudepar skulle kjøres til kirken på ekstra staselig vis eller når fintfolk ved spesielle anledninger ønsket en rundtur i bygatene med nostalgisk hestetransport.

Et museumsbygg på 1000 m2, tegnet av arkitektkontoret Paal J. Kahrs, vil bli bygd gratis av entrepenørfirmaet Brødrene Ulveseth AS. Dette var en jubileumsgave i anledning firmaets 75–årsjubileum i 2007, gitt på bakgrunn av nære slektskapsbånd mellom familiene Ulveseth og Rognaldsen. Godvik-firmaet har dessuten god erfaring med museer etter å ha bygd både Nordsjøfartsmuseet i Tælavåg og Kystmuseet i Øygarden, skjønt da ikke gratis.

Samlingens juvel er en ekstra flott brudekupévogn laget i Christiania 1871–72. Vognen er foret med silkedamask og har tidligere blitt trukket rundt av hester i Bergen. Ellers består samlingen av både drosjer, høyvogner og sleder av forskjellig slag, i tillegg til mengder av seletøy og annet utstyr, i alt ca. 80 gjenstander. Rognaldsen fikk tilbud på vognene både fra Trondheim, Danmark og Førde, men Bergens-patrioten takket nei. Ikke minst med tanke på samlingen har han og hans familie lagt ut over 11 millioner kroner på den 340 meter lange reperbanen, fredet i 1990, og det tilhørende bygningskomplekset.  – Se reperbaner.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.