Norges Blindeforbund Hordaland

Norges Blindeforbund Hordaland, Rosenkrantzgaten 5, interesseorganisasjon for synshemmede, etablert fra 1. januar 2008 som en sammenslutning av Vestlandske Blindeforbund og Norges Blindeforbund. Vestlandske Blindeforbund ble stiftet 1904, mens Norges Blindeforbund kan føre sin historie tilbake til 1900, opprinnelig med navnet “De Blindes Selvhjælpsforening”, nåværende navn fra 1909.

Norges Blindeforbund var tidligere paraplyorganisasjon for fire landsdelsforbund. Tre av disse forbundene slo seg 1975 sammen til en felles organisasjon med navnet Norges Blindeforbund. Det fjerde, Vestlandske Blindeforbund, valgte å stå utenfor fellesskapet og drive videre som et selvstendig, parallelt forbund, inntil flere års bestrebelser på gjenforening omsider lyktes høsten 2007. På ekstraordinært årsmøte ble det klart flertall (84 mot 14 stemmer) for sammenslåing.

Vestlandske Blindeforbund hadde vel 900 medlemmer og drev en omfattende virksomhet som strakte seg mellom Vest-Agder og Sunnmøre. Ved sammenslåingen var vestlendingene derfor i stand til å tilføre fellesboet store verdier, bl.a. både en rehabiliteringsinstitusjon og et trykkeri.

På Askøy ble Solvik Kurs- og Aktivitetssenter for blinde og svaksynte opprettet 1976, påbygd 1989.

Blindes Trykkeri i Bergen startet med en enkel settemaskin for blindeskrift i Leirvik på Stord i 1908. Setteriet ble etablert hjemme hos den blinde redaktøren Jens Hystad, grunnleggeren av avisen “Sunnhordland”. Trykkeriet ble flyttet til Bergen 1913 og holdt opprinnelig til i Walckendorffsgaten 1 (i dag Rådhusgaten), deretter i Rosenkrantzgaten 5 inntil det 1996 fikk sine nåværende lokaler i Lars Hilles gate 19. Her produserer syv ansatte 13 ulike publikasjoner, bl.a. medlemsbladet Norges Blinde – til sammen 4 millioner trykksider i A 4-format årlig. Alf Lie er trykkerisjef.

Det konsoliderte Norges Blindeforbund har ca. 6500 medlemmer og er landets eldste organisasjon drevet av og for funksjonshemmede. Forbundet har vært sterkt medvirkende til at synshemmedes rettigheter og muligheter er blitt styrket. Rett til arbeid, skolebøker, et tilrettelagt transporttilbud og aviser i lesbar form er viktige krav. Einar Fiskvik er leder for Norges Blindeforbund Hordaland.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.