Indre Arna (tettsted)

Indre Arna, tettsted innerst i Arnavågen (en arm av Sørfjorden), på den tidligere kapellangården Indre Arnas (gnr. 287) grunn. Tettstedet (slik det defineres av Statistisk Sentralbyrå) omfatter også bebyggelsen på begge sider av Arnavågen ut mot Garnes. Indre Arna var 1974–89 egen bydel (11), nå senter i bydelen Arna, som også omfatter industristedene Ytre Arna, Espeland og Trengereid, med til sammen 12 231 innbyggere (2009).

Indre Arna vokste frem etter at Arna kirke ble tatt i bruk 1865, og ble stasjonsby da Vossebanen ble åpnet 1883 (Arna jernbanestasjon), men lå likevel lenge «i skyggen» av det større industristedet Ytre Arna. Veiforbindelse med Bergen hadde stedet hatt fra gammelt av gjennom postveien over Borgeskaret, Mjeldheim og Åsheim. I 1780 ble det anlagt postvei for hesteskyss på østsiden av Arnadalen, mens veien langs vestsiden av Arnavågen over Ytre Arna og Åsane ble bygd først 1908. På 1900-tallet fikk Indre Arna flere større bedrifter, bl.a. møbelfabrikken Arna Bruk A/S og karosserifabrikken Arna Busser AS og flere skoler. Møbelfabrikken Arna Bruk A/S ble nedlagt 1986, og 1997 ble karosserifabrikkenn Arna Busser A/S avviklet og kjøpt av Vest-Karosseri, Stryn.

Seimshuset (Stølsvegen 22), tidligere våningshuset på gården Seimsmark (gnr. 287/7), ble 1988 flyttet til Ådnatun Museum og 1992 utleid til kommunen som kulturkontor for bydelen. Rieberkonsernets Toro Næringsmiddelindustri, Arnadalen terminalområde og Ådnatun er markante innslag på tettstedet, der senterfunksjonen ble ytterligere understreket med åpningen av Øyrane Torg (Ådnavegen 63) 1994. I Moldalia på Espeland er Espeland fangeleir bevart som krigsmuseum til minne om nordmenn som ofret sitt liv og sin helse i frihetskampen 1940–45.

Da Arna ble skilt ut fra Haus 1964, ble Indre Arna valgt som administrasjonssenter for den nye kommunen, som tok Haus elektrisitetsforsynings tidligere kontorbygning i Andreas Gjellesviks veg 18 i bruk som kommunehus. Bygningen var egentlig en tyskerbrakke som var gjort om til sivile kontorformål 1945/46; den er senere ombygd og utvidet flere ganger, senest i førstningen av 1970-årene, og nyttes i dag som aktivitetshus for funksjonshemmete og inneholder også legekontor

Indre Arna har et aktivt foreningsliv, som utfolder seg både i Ådnatun Museum og i fire rene forsamlingshus.

Ljoshall (Ekravegen 43) som eies av Arna / Bergen Fråhaldslag, fungerer som allment kulturhus for bydelssenteret.

Arna Kyrkjelydshus (Lakslia 21) benyttes fortrinnsvis av de kristne organisasjonene og er øvingslokale for Arna Tensing Keryx, Arna Kyrkjekor, Arna Kyrkjes Kammerkor og Ytre Arna Kyrkjekor.

Bedehuset (Indre Arnavegen 115) tilhører Indre Arna Indremisjon, som bl.a. arrangerer temakvelder, kurs og driver barnekor og barneklubb.

»Pakkhuset» er et mindre møtelokale i Arna gamle jernbanestasjon, eid av Lions Club Arna.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Arna (område) | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.