Laksevåg (strøk)

Laksevåg, fabrikk- og arbeiderforstad på vestsiden av Puddefjorden, på de gamle gårdene Håsteins og Laksevågs grunn. Laksevåg var en landlig idyll til ut på 1800-tallet, da de første skipsverftene ble anlagt. Skipsindustrien har senere vært en markant faktor på Laksevåg, der det vokste frem også andre industrivirksomheter. Til etter den annen verdenskrig var så vel utbygging av boligområder som næringsbygg konsentrert langs strendene. Senere har en omfattende boligreising foregått i liene mot Lyderhorn, Løvstakken og Damsgårdsfjellet, dessuten vestover i Loddefjord sogn.

Et tysk marineverft ble anlagt i Sørevågen, og ubåtbunkeren Bruno ble oppført som en enorm betongkonstruksjon i Nordrevågen på vestsiden av Puddefjorden. Området var utsatt for angrep av allierte jagerfly, og 4. okt. 1944 omkom 194 sivile personer under et bombeangrep, blant dem 60 elever ved Holen skole. Ellers ble hundrevis av familier tvangsevakuert og 268 boliger totalskadd i løpet av krigen.

Forbindelsen over Puddefjorden ble besørget av fløttmenn frem til fergene gradvis overtok fra slutten av 1800-tallet. Puddefjordsbroen, som hadde vært planlagt siden 1903, ble tatt i bruk i desember 1956. Fergetrafikken mellom Laksevåg og Bergen opphørte 31. mai 1961.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.