Bergens Teatermuseum

Bergens Teatermuseum, etablert 1919 måtte sommeren 1998 stenge døren til sine lokaler i Villaveien 5 og overføre de over 6000 registrerte museumsgjenstandene til Bergen Museum (tidl. Historisk Museum) der de inngår i Universitetets kulturhistoriske samlinger. Vinteren 2008 ble samlingen digitalisert og deretter flyttet videre til sikker oppbevaring i et omgjort tilfluktsrom i realfagbygget. Nye lokaler til en permanent utstilling har det ikke lykkes å finne, heller ikke nødvendige penger. Selv om eget hus er ønskelig, dekker spesialutstillinger som Ibsen-utstillingen og sceneografiutstillingen i Bergen Museum til sammen et større areal enn det Teatermuseet disponerte i Villaveien.

Noen av Teatermuseets eldste klenodier daterer seg helt tilbake til Det Dramatiske Selskab (dannet 1794) og Ole Bulls Norske Theater (1850–63). Samlingen inneholder blant annet Johannes Bruns Jeppe-kostyme fra 1851 og Adelaide Johannessens Nora-kostyme ved førsteoppførelsen av “Et Dukkehjem” på Den Nationale Scene 1880. Ellers omfatter samlingen fotografier, ulike rekvisitter, kostymer, manuskripter, scenemodeller og teatermodeller, memorabilia m.m.

Museet ble etablert 1919 i prøvesalen på Den Nationale Scene, der en i dag finner Lille Scene. Initiativtaker var teaterets vaktmester, Sigvald Johannessen, som også ble museets første intendant. Hans private samling av teatereffekter dannet grunnstammen i museet. I 1921 ble samlingen overført til Det gamle Teater, Komediehuset. Da dette teateret under et flyangrep i 1944 ble truffet av en bombe og ødelagt, var samlingen delvis brakt i sikkerhet, men intendanten og hans kone ble begge drept.

Etter krigen ble samlingen i 1964 først utstilt i Manufakturhuset under Gustav Brosings ledelse. I 1980 kunne museet gjenåpnes på permanent basis i en patrisiervilla fra 1880–årene i Villaveien, nå med Knut Nygaard som daglig leder og i samme hus som Teaterarkivet og Teatervitenskapelig institutt. Fra 1982 overtok Kari Gaarder Losnedahl ansvaret for samlingen.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergen Museum | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Nationale Scene, Den | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.