Bradbenken

Bradbenkbryggen fotografert 1. august 1916. Fotograf: Ukjent Arkivet etter Havneingeniøren, Bergen Byarkiv.

Bradbenkbryggen fotografert 1. august 1916. Fotograf: Ukjent Arkivet etter Havneingeniøren, Bergen Byarkiv.

Bradbenken, gate og kaiområde på østsiden av Vågen mellom Festningskaien og Bryggen. Navnet, som henger sammen med verbet å bre, dvs. overstryke med tjære eller bek, skriver seg fra et verft som var grunnlagt 1602 av skipper Giert Evertsen og lå her helt til 1878. Bolverket stakk så langt ut i sjøen at de største skip kunne legge til for kjølhaling og masteskift. Kommunen overtok Bradbenken fra skipsbyggmester Caspar Trumpy 1875, og åpnet området for offentlig trafikk; verftet ble flyttet til Jekteviken. 1883 ble det lagt jernbanespor til Bradbenken. Kaianlegget på Bradbenken ble ombygd fra tre til stein 1934–39, og kraftig utvidet så vel i lengden som i bredden. Området ble totalt ødelagt under eksplosjonskatastrofen på Vågen 1944.

Bygninger m.m.: 1. Forretningsbygg (ark. Per Grieg) reist 1958 som administrasjonsbygning for Det Bergenske Dampskibsselskab; den tidligere bygningen fra 1912 ble totalskadet ved eksplosjonskatastrofen 1944. Norges Bank hadde sitt avdelingskontor her fra 1984 til avdelingen ble nedlagt 2001; i dag kontorer for J. Ludwig Mowinckels Rederi AS, Wilson ASA og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), region Vest-Norge. – I en liten lund foran bygningen ble det 1963 satt opp en minnetavle over den første seilskute som dro over til Amerika fra Bergen 1862 og «åpnet lake’ene». En skulptur av fiskeridirektør Sigurd K. Asserson ble flyttet hit fra Fosswinckels gate 1987. Den 2,4 m høye bronsefiguren, modellert av Dyre Vaa, står på en 0,9 m høy sokkel, og ble opprinnelig reist 1951 utenfor Fiskeridirektoratets daværende kontorer. – 3. Thon Hotel Bergen Brygge.

Fergen «Beffen» trafikkerer mellom Bradbenken og Søndre Nykirkekai. (Se Bergen Elektriske Færgeselskab).

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergen havn | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.