Hordaland Teater

Hordaland Teater ble 1998 etablert med scene og teatersal på Stend i nytt kulturbygg (ark. Knut Knudsen) som har felles inngang og deles med Hordamuseet. Administrasjonen har kontorer i Stend gamle hovedgård fra 1700–tallet, Skeieveien 100.

Teateret ble grunnlagt 1985 med utgangspunkt i miljøet omkring Hordamuseet; og holdt først til i museets tidligere magasinbygning. Anne Gullestad (1925–98) var initiativtaker og kunstnerisk leder for teateret inntil sin død, og har gitt navn til den nye teatersalen. Ved innvielsen ble en byste av henne, modellert av Arne Vinje Gunnerud, avduket ved inngangen. Salen har 200 sitteplasser.

Hordaland Teater har fra 1995 hatt status som profesjonelt regionteater med en fast stab på åtte ansatte, derav to skuespillere. Driften er ellers basert på innleide krefter etter behov. Nynorsk og dialekt er scenespråk, og målgruppen er både barn, ungdom og voksne. Teateret har som et av de få norske teatrene spesialisert seg på figurteaterformen (dukketeater), og har etter hvert utviklet høy kompetanse på dette området.

Teateret driver en utstrakt turnévirksomhet, og besøker hvert år praktisk talt samtlige kommuner i fylket. I den første tiden gikk en del av turneene med teaterbåten “Innvik”. Siden januar 2006 har teateret spilt fast for barn og unge på Ole Bull Scene i Bergen sentrum. Teateret har hatt det profesjonelle ansvaret for Mostraspelet på Bømlo og fire sagaspill om Håkon den gode, og satser sterkt på bruk av ny dramatikk. Åpningsforestilling for den nye teatersalen var Rolf Losnegårds skuespill om Bergens skytshelgen, St. Sunniva, “Sunniva og Viking Ravn”.

I samarbeid med Festspillene i Bergen arrangerer Hordaland Teater hvert år Barnas Festspill. Vera Rosting Wexelsen overtok som teatersjef 1998, og ble avløst 2006 av Arvid Ones. Han ga seg da åremålet var ute sommeren 2009. Trond Birkeland (f. 1960) fra Bærum tiltrådte som ny teatersjef fra august 2009.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fana (bydel/tidligere kommune) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Hordamuseet | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.