Ant. Johannesens Videregående skole

Ant. Johannesens Videregående skole (tidligere Ant. Johannesens Handelsskole), Nygaten 9 og Halfdan Kjerulfs gate 8, grunnlagt 1893 i Kristiania av Anton Fossum Johannesen (1873–1957) som privatskole for handelsfag. Skolen ble 1901 flyttet til Bergen, og holdt først til i leide lokaler i Kong Oscars gate 18 og en kort tid i Domkirkegaten 6 før den 1906 kunne flytte inn i eget hus i Nygaten 9. Halfdan Kjerulfs gate 8 kom i tillegg 1963. Skolen var landets nest eldste private handelsskole, i Bergen populært kalt “Amberen”. Med sine ca. 500 elever på det meste var skolen også en av de største.

Oskar Albert Jahnsen og hustru Marie eide og drev skolen 1957–79. Jahnsen var tidligere skoleinspektør og medbestyrer 1951–56 sammen med Johannesen. Siv.øk. Gunnar Anfinsen, som tidligere hadde vært skolens konsulent, overtok driften fra 1980. Med Markedsføringsskolen som han startet 1967 i tilknytning til handelsskolen, ble markedsføring som eget skolefag for første gang introdusert i Bergen. Studietilbudet (handels- og kontorfag og markedsføring) ble i 1970–årene utvidet fra ett til tre år samtidig som skolen endret navn til Ant. Johannesens Videregående skole.

Anfinsen opprettet A/S Skoledrift for undervisningsvirksomheten, men beholdt skolebygningene privat. Driften ble fra høsten 1991 overtatt av Hordaland fylkeskommune. Anfinsen var rektor til skolen fra skoleåret 1994/95 ble slått sammen med Bergens Handelsgymnasium, da med sistnevntes rektor som bestyrer for begge skolene. Skolebygningene ble 1996 overtatt av Danielsen skoler ved Egill Danielsen Stiftelse.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bergens Handelsgymnasium | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.