Arboret, Det Norske

Det Norske Arboret, Mildevegen 270, 640 daa stort område på Litle Milde for dyrking av busker og trær med sikte på forskning, undervisning og utprøving av planter for norske forhold. Virksomheten skal også stimulere til økt interesse for naturfag, botanikk og hagebruk. Opprettet 1971 som stiftelse av Landbruksdepartementet, Universitetet i Bergen, Bergen kommune, Hordaland fylke og initiativtakeren Fritz C. Rieber. Navnet arboret kommer av lat. arbor, tre, og betegner en botanisk hage der artene er plassert systematisk etter slektskap.

Plantefeltet omfatter mer enn 5000 planteslag fra hele verden, og er fortsatt under utvikling. Arboretet har Nordens største rhododendron-samling. Av de nærmere 1000 viltvoksende rhododendron i verden finnes nær 300 arter og 600 kultivarer på Milde.

Rosariet som ble åpnet 1985, består av mer enn 500 ulike arter, og er Norges største rosesamling. Flere historiske roser og andre historiske hagevekster vokser i Blondehushagen. Rosariet består av tre deler – de moderne rosene, de historiske og den botaniske bakken med de viltvoksende rosene.

Til arboretet hører også det historiske hageanlegget ved Fana folkehøgskule, trolig et av landets eldste. Den såkalte Kongeeiken ble plantet i grunnleggingsåret av daværende kronprins Harald. Et bronserelieff av Fritz C. Rieber ble avduket 1976. Støtteforeningen Arboretets Venner flyttet 1991 Blondehuset fra Haukelandsveien, og det gjør tjeneste som møte- og serveringslokale. En liten forhage ble fullført 1993.

Botanisk hage.

På Litle Milde ved Mildevegen sør for Arboretet åpnet Universitetet i Bergen botanisk hage 1996. Hagen dekker ca. 70 dekar og er inndelt i tematiske avdelinger som Nytteveksthagen, Mosehagen, Japanhagen, Vasshagen og Fjellhagen. Ved bryggen i Mildevatnet kan man studere vannplanter og andre organismer som lever i ferskvann.

Arboretet og Botanisk hage er en del av Bergen Museum. Området ligger vakkert til ved Fanafjorden i et småkupert landskap med knauser, hauger, myrer, søkk og vatn. Det er opparbeidet veier og stier, de fleste fremkommelige også for rullestolbrukere, men noen krever større førlighet og godt fottøy. Bergen og omland friluftsråd har to badeplasser inne på området: Grønevika og Sandholna.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Fana (bydel/tidligere kommune) | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Universitetet i Bergen | Bergen byleksikon

  3. Tilbaketråkk: Bergen Museum | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.