Baneveien

Baneveien mot krysset Jonsvollsgaten. Husene på venstre side av gaten er revet og erstattet med andre bygninger. I bakgrunnen til høyre ser en Dragefjellet skole. Udatert foto. Fotograf: ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Baneveien mot krysset Jonsvollsgaten. Husene på venstre side av gaten er revet og erstattet med andre bygninger. I bakgrunnen til høyre ser en Dragefjellet skole. Udatert foto. Fotograf: ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Baneveien, fra Jonsvollsgaten til Nøstegaten, oppkalt 1914 etter repslagervirksomheten som preget strøket fra begynnelsen av 1600-tallet («den nye reperbanen» nevnt 1609, «den lille reperbanen» anlagt 1645) til annen halvdel av 1800-tallet. Reperbanen på Nøstet var byens største; et kongebrev fra 1638 innebar rett til å spinne tau langs hele den 400 m lange strekningen fra Nøstet til «Halvkanden» på toppen av den nåværende Vestre Murallmenning, og dermed måtte både Komediebakken og Jonsvollsgaten stenges for ferdsel mens arbeidet pågikk. Reperbanene, som i 1852 oppgis å være henholdsvis 120 og 35 m lange, ble overtatt av Bergen kommune 1866, etter at driften var nedlagt 1853.

Den østligste delen av Baneveien ble kalt Spindeveien; den er nå en del av Vestre Murallmenning. Strøket langs Baneveien ble sterkt skadet under bombeangrepet natten til 29. oktober 1944. Området vest for Komediebakken er ikke gjenoppbygd (1994). – 6. Politivakt 1904–35.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Thomas Hilt

    Hei, viser til artikkel om Baneveien 6, Nøstet politivakt. Veldig hyggelig informasjon. Jeg er kjempe takknemlig for informasjonen og bildet som er publisert. Har leitet lenge etter mer informasjon rundt Nøstet politivakt og ikke funnet noe siste årene.
    Min mormors familie bodde i en av etasjene over politivakten. Faren var politibetjent. Jeg lurte på om dere vet når bilde dere har med i artikkelen er tatt? Jeg ser fotograf er ukjent, men har dere noe årstall på bilde, cirka?
    Thomas Hilt

    http://www.bergenbyarkiv.no/bergenbyleksikon/arkiv/1420186#lightbox%5Bpost-1420186%5D/0/

    Svar
    1. knut

      Bergen Byarkiv har dessverre ingen opplysninger om når bildet ble tatt. Det ble tatt etter 1891, for da ble Dragefjellets skole (som en ser i i bakgrunnen) bygget. En lokalhistoriker med kjennskap til butikkene i området kan kanskje tidfeste fotoet. Jeg vil tro fotoet er tatt en gang mellom 1900 og 1914. I 1914 ga Bergen kommune ut bokverket «Bergen 1814-1914, og da ble det fotografert fra ulike strøk i Bergen. Akkurat dette fotoet har jeg ikke klart (ved rask gjennomgang av tre bind) å finne i bokverket. Men det kan ha blitt tatt i anledning disse bindene, men ikke brukt. Jeg har foreløpig ikke mer informasjon om bildet.

      Vennlig hilsen
      Knut Skeie Aksdal
      Bergen Byarkiv.

      Svar

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.