Bergen jordmorhøgskole

Bergen jordmorhøgskole, tidligere høgskole for jordmorutdanning, etablert i Bergen 1860, da som en integrert undervisning ved Fødselsstiftelsen, 1863–1926 med lokaler i Rådstuplass 2. Skolen ble i 1992 en del av  Bergen helse- og sosialhøgskole, og i 1994 fusjonert inn i Høgskolen i Bergen.

Inntil 1970 var Oslo og Bergen de eneste utdanningsstedene for jordmødre i Norge. Utdanningen ble vedtatt opprettet av Stortinget i 1860, og undervisningen kom i gang fra 1. mai 1861. Skolen het frem til 1926 Bergen Fødselsstiftelse og Jordemoderskole. Da Fødselsstiftelsen i 1926 skiftet lokaler og navn, fulgte jordmorutdanningen med, og endret navn til Jordmorskolen ved Kvinneklinikken i Bergen. Ved en lovendring i 1952 ble det påkrevd med sykepleierutdanning som grunnutdanning for jordmødre. Dette endret både undervisningen og navnet, som deretter ble hetende Statens Jordmorskole i Bergen. Skolen flyttet fra Kvinneklinikken til Villa Skjoldnes, Sundts veg 57 på Nesttun i 1972 og lå der til 1991 da skolen igjen ble flyttet, nå til Haugeveien 28. Der foregår jordmorutdannelsen fortsatt, nå i regi av Høgskolen i Bergen, Avdeling for helse- og sosialfag. I sin virketid utdannet skolen vel 3000 jordmødre.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.