Bergen fengsel

Bergen fengsel, tidligere Bergen landsfengsel, Steinestøvegen 401, ble tatt i bruk 8. november 1990 og erstattet da det gamle Bergen kretsfengsel. Anlegget, som er tegnet av arkitektene Anna og Jostein Molden, dekker et areal på ca. 300 dekar på Hylkje i Åsane, og er oppført som et grendetun med grupper av mindre bygninger omgitt av en 7 meter høy mur. Hver boenhet har 6 celler, hver på 7 m2 med egen dusj og WC, og driften er basert på egeninnsats fra de innsatte når det gjelder renhold og til dels også matlaging. Bergen fengsel var det første norske fengsel med en slik arkitektonisk utforming. Fengselet omfatter også en åpen avdeling utenfor muren, og har egen kirke med plass til 40, skole- og verkstedbygninger, gymnastikksal på 400 m2 samt en idrettsbane på 60 × 100 m. Fra 1990 har fengselet også hatt en åpen avdeling på Ulvsnesøy i Osterøy kommune; se Ulfsnesøens skolehjem.

Siden åpningen har fengselet blitt utvidet med to nye avdelinger og har etter det en total kapasitet på 279 innsatte i 6 avdelinger i alle sikkerhetskategorier, medregnet 62 åpne plasser. Ketil S. Evjen har vært fengselsdirektør siden 2000.

To nye, men midlertidige fengsler, Bjørgvin fengsel og Lyderhorn overgangsbolig, ble offisielt åpnet i Bergen av justisminister Knut Storberget 13. februar 2007. Begge disse fengslene har lavere sikkerhetsnivå og ble opprettet med sikte på å få bort varetekts- og soningskøene i Kriminalomsorgen region vest. Bjørgvin fengsel ligger i Olav Bjordalsvei 63 på Breistein i Åsane og disponerer 90 soningsplasser i noen av lokalene som tilhørte Vestlandsheimen, tidligere institusjon for psykisk utviklingshemmede. Fengselet ble tatt i bruk fra oktober 2006. Lyderhorn overgangsbolig ligger i Gravdalsveien 240, Laksevåg og har plass til 16 innsatte med soningstilbud tilpasset både kvinner og menn.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Ulfsnesøens skolehjem | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Rådstuplassen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.