Bergens Handelsforening

Bergens Handelsforening, stiftet 1895, ble dannet av og for ledere av større bedrifter i byen, med det formål å ta opp til drøfting problemer innenfor samferdselen i regionen – i den første tid særlig godstrafikken. 1902 ble det dannet en særlig fiskerigruppe innenfor foreningen. Foreningen var pådriver ved opprettelsen av Bergens Handelsgymnasium og Norges Handelshøyskole. Gikk 1988 inn i Bergen Næringsråd.

Bergens Handelsforening tok i etterkrigsårene like gjerne opp saker av nasjonal og regional karakter som rent lokale spørsmål. Den fikk derfor en størrelse og innflytelse som slett ikke var vanlig for handelsforeninger. Medlemmene ble rekruttert fra flere bransjer og fagområder, ikke bare handel. Også bank, forsikring, industri og skipsfart var godt representert. Handelsforeningens talerstol var kjent som en av de viktigste og frieste i landet, kanskje bare overgått av Oslo Polytekniske Forening. Det var for eksempel en regel at alle nye statsråder måtte en tur til Bergen for å presentere seg i Handelsforeningen. På et medlemsmøte høsten 1967 var kong Olav gjest. Handelsforeningens tradisjonelle nyttårsball 1968 ble historisk idet prinsesse Ragnhild sammen med sin mann, skipsreder Erling Lorentzen, takket ja til å kaste glans over byens handelsstand. Dette var første gang på 700 år at en norskfødt prinsesse opptrådte i den gamle kongelige residens, Håkonshallen.

Betydelig oppsikt vakte det da to av byens fremste forretningsmenn, Fritz C. Rieber og Hilmar Reksten, meget overraskende sa ja til å la seg intervjue for åpen scene i Handelsforeningen, begge kjent for sjelden eller aldri å uttale seg til pressen. På det åpne møtet i Handelsforeningen var det NHH-professor Arnljot Strømme Svendsen som påtok seg journalistrollen og stilte spørsmålene foran et rekordstort publikum.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.