Betanien Bergen

Betanien Bergen, Stiftelsen, diakonal institusjon grunnlagt av Metodistkirken, driver Hospitalet Betanien, Betanien diakonale høgskole, sykehjemmet Fundacion Betanien og Betanien barnehage. Alle virksomhetene holder til i Vestlundveien 23, Fyllingsdalen, med unntak av Fundacion Betanien, som ligger i Alfaz de Pi på nordøstkysten av Spania.

Betanien oppsto som en diakonal institusjon ut fra et ønske om å praktisere den kristne tro i konkrete barmhjertighetsgjerninger, og på initiativ av Metodistkirken i Norge. Stiftelsen begynte sin virksomhet i Bergen i 1904. De første oppgavene var som privat hjemmesykepleie, dels i hjemmene og dels innenfor eksisterende sykehus i Bergen. Før Betanien fikk sitt eget hospital, hadde Stiftelsen ansvar for bl.a. Lyster Sanatorium i Sogn (1911–58) og ledet i perioden 1925–48 også sykepleietjenesten ved gynekologisk avdeling på Kvinneklinikken i Bergen.

Det første Hospitalet Betanien lå i Kalfarveien 20, og ble innviet 3. mai 1914. Det hadde på sitt meste 162 senger og var et akutt lokalsykehus med avdelinger innen kirurgi, medisin, gynekologi og plastisk kirurgi, foruten føde- og barselavdeling. Der ble etter hvert foretatt betydelige utvidelser: søsterhjem (Kalfarveien 22 / Forskjønnelsen 4) 1920, fødeavdeling, røntgenavdeling og laboratorium 1930. Sengekapasiteten økte fra 40 i 1914 til 70 i 1921, 100 i 1930, 125 i 1937 og 162 i 1959. En barneavdeling ble opprettet 1960. I perioder mottok Betanien også pasienter for behandling av hud- og lungespesialist samt nevrolog. Hospitalet hadde denne sykehusmodellen frem til slutten av 1970–tallet. Fra januar 1985 til april 1989 var det en indremedisinsk sengepost og tre langtidsposter.

Institusjonen eide 18 bygninger til ulike formål i 1969, da den gikk til innkjøp av nye eiendommer i Fyllingsdalen. Etter avtale med Hordaland fylkeskommune 1984 ble det med fylkeskommunen som byggherre reist et sykehusanlegg i Vestlundveien (ark. Einar Vaardal-Lunde) med 145 sengeplasser (derav 25 for psykiatriske pasienter). De nye lokalene ble tatt i bruk 20. oktober 1989, og fremstår i dag som en helt unik modell på landsplan. Anlegget omfatter også diakonisenter, sykepleierhøyskole, hybelbygg samt Første Metodistkirke. Et ferie- og rekreasjonshjem for sykepleiere, Fagertun, ble reist på Alvøen 1950.

Eiendommene i Kalfarveien (med unntak av tjenesteboliger i nr. 32) ble fraflyttet 1991; det gamle Betanien sykehus er overtatt av Domkirkens sykehjem, som er en del av Stiftelsen Domkirkehjemmene.

Hospitalet Betanien består i dag av et somatisk og psykiatrisk senter i tillegg til en spesialisert poliklinikk. Denne omfatter dagkirurgi, røntgensenter og laboratorium. Hospitalet har 139 senger. Institusjonen har driftsavtale med Bergen kommune vedrørende sykehjem og med Helse Vest om drift av Distriktpsykiatrisk senter med sengepost, poliklinikk og gruppepoliklinikk, Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, Somatisk spesialpoliklinikk med kirurgi, gynekologi, gastroskopi m.m.

Betanien diakonale høgskole. I 1908 begynte Betanien å utdanne egne sykepleiere i samarbeid med Bergen kommunale sykehus på Engen. Til da hadde utdanningen foregått i Kristiania. 1. oktober 1923 åpnet Betanien egen sykepleierskole i Kalfaret. Dagens lokaler i Fyllingsdalen ble innviet 21. oktober 1975. Skolen har i dag status som diakonal høgskole og tilbyr videreutdanning for sykepleiere innen bl.a. geriatri og kreftsykepleie. Hvert år fullfører ca. 70 studenter bachelorutdanningen i sykepleie ved høgskolen.

I september 2008 kunne Betanien diakonale høgskole ta i mot de første 25 studentene til et nytt toårig spesialstudium for ambulansepersonell, såkalt Nasjonal Paramedicutdanning. Utdanningen skjer i tett samarbeid med Helse Bergen.

Fundacion Betanien ble 21. september 2001 offisielt åpnet i Alfaz del Pi i Spania, bygd for å gi et tilbud til nordmenn som ønsker helsebringende effekt av et opphold i et annet klima. Sykehjemmet fokuserer på aktiviteter og mental stimulering og drives etter driftsavtale med Bergen kommune. Alle med sykehjemsplass i Bergen kan søke om opphold.

Betanien barnehage ble etablert 1993 som et tilbud til de ansatte.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Kalfarveien | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.