Biblioteker

Biblioteker. Den første offentlig tilgjengelige boksamling i Bergen var biskop Gjeble Pederssøns liberie, som han 1537 stilte til offentlig rådighet. Skjønt de var lenket til veggen i Domkirkens skrudhus, var det etter hundre år ingen bøker igjen.

Flere privatpersoner hadde verdifulle boksamlinger som gikk tapt under bybrannene 1623 og 1702. Studenter-Societetets: boksamling fra 1700-tallet, som omfattet 688 bind, ble spredt etter auksjoner. – Mariakirkens bibliotek er først omtalt 1317. Sogneprest David Nicolai Schønfeldt skjenket 1766 dette biblioteket 400 bind, og han opprettet fonds 1777 og 1781 til innkjøp av bøker og tidsskrifter. I et tilbygg til Mariakirkens sakristi ble det 1778 åpnet en bibliotekavdeling for publikum. Denne samlingen bestod 1819 av 1931 bind; samlingen består nå av 2800 bind og er deponert i Universitetsbiblioteket.

Det bergenske Læse-Selskab ble stiftet av seks studenter 1775 og hadde sin samling i Det nyttige Selskabs lokale. Den omfattet 5000 bind som ble overdratt Arbeiderforeningens bibliotek, da dette ble opprettet 1850. Samlingen ble senere overført til Bergen offentlige bibliotek. Læseselskabet for udenlandsk Literatur, stiftet 1795, hadde en samling på 2347 bind da det siste gang er omtalt (1824). Foreningen af 22. december ble etablert 1845 med det formål å opprette et allmuebibliotek i Bergen. Biblioteket åpnet 17. mai året etter i Den gode Hensigts tidligere klubbhus i Fortunen, men etter fem års drift overtok Arbeiderforeningens bibliotek samlingen.

Bergen katedralskoles bibliotek, som ble opprettet 1774, hadde til å begynne med et beskjedent omfang, men etter å ha overtatt den Fastingske Bogsamling 1826 og to år senere samlingen til Seminarium Fredericianum, besto det av 2583 bind. Den Fastingske Bogsamling ble 1854 overført til Bergens Museum og siden, sammen med Bergen katedralskoles bibliotek, deponert i Universitetsbiblioteket i Bergen, men ble 1992 tilbakeført til skolen.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.