Birkelund Café og Hotell, lå ved Birkelundsbakken, som det har gitt navn til, og var opprinnelig et vanlig bolighus skilt ut fra Fantoft gård. Turgåere som fant veien forbi huset, hadde for vane å be om et glass vann gjennom kjøkkenvinduet, og dette gav eieren Inga Johannessen ideen til å begynne å selge mineralvann i stedet. Hun utvidet snart virksomheten til restaurantdrift (1889), og 1894 ble hotellet reist på en parsell av Nedre Natland gård. Hotellet hadde 18 senger og en spisesal med plass til 60 gjester. En liten hytte på eiendommen ble brukt som arbeidsrom av Roald Amundsen når han fra tid til annen kom innom. Under den annen verdenskrig ble hotellet overtatt av tyskerne og brukt som bordell. Etter krigen ble hotelldriften ikke tatt opp igjen, og 1959 bygde nye eiere om huset, som opprinnelig var i sveitserstil. Heller ikke restauranten kom til å overleve krigen; bygningen forfalt og ble en tid brukt som keramikkverksted. Da Chr. Michelsens Institutt skulle reise sitt nybygg litt lenger nord på Fantoft, kjøpte de 1972 huset, som til slutt ble revet 1989.
Birkelund Café og Hotell
Skriv ut artikkel
Tilbaketråkk: Skjenkesteder | Bergen byleksikon