Brennevinssamlaget

Brennevinssamlaget (Samlaget), offisielt Bergens Samlag for Brændevinshandel, handelsselskap opprettet 1877 med det formål å overta alt salg av brennevin fra de tidligere private interessenter. Samlagets virksomhet kom i gang 1877, og omfattet fra starten 14 skjenkesteder, hvorav en del også hadde flaskeutsalg. Antallet skjenkesteder økte noe frem mot århundreskiftet, men i henhold til bystyrevedtak ble alle skjenkestedene stengt fra 1. januar 1902, og antallet salgssteder ble redusert til fem. Folkeavstemninger 1894 og 1913 ga flertall for fornyelse av Samlagets konsesjon. Da A/S Vinmonopolet ble opprettet 1922, overtok det Samlagets rettigheter, og Samlaget ble nedlagt 1923.

Overskuddet av omsetningen skulle, med unntak av et beskjedent utbytte til aksjonærene, gå til allmennyttig virksomhet, og fra 1894 tilfalt hele overskuddet staten og kommunen. Brennevinssamlaget ble hurtig en pengemaskin og bidro i sin funksjonstid med store summer til sosiale, allmennnyttige, kulturelle og idrettslige formål i Bergen, ved siden av å yte tilskudd til veier og sikring av verneverdige eiendommer, bl.a. Muren.

De tidlige bokinnkjøpene til Bergen Offentlige Bibliotek ble for en stor del finansiert av Brennevinssamlaget. Bergen kvindelige industriskole (etablert 1883 av Anna Kreetz) fikk økonomisk starthjelp av Samlaget. Også for Bergens Skog- og Træplantingsselskap ble Samlaget en reddende engel. Selskapet hadde ingen egne pengekilder eller store donatorer da det ble stiftet. Men skolemannen Ole Irgens, som var den drivende kraft i arbeidet for å skogkle Byfjellene, hadde en yngre bror, repslager og industrileder Christian Irgens, som hadde en nøkkelposisjon i Brennevinssamlaget. Også Den Nationale Scene ble avhengig av Samlaget. Bare Bergen av landets storbyer hadde brennevinssamlag – ikke Oslo, Trondheim og Stavanger.

I tidsrommet 1877–1913 skjenket Samlaget i alt 3,5 millioner kroner til gode formål i Bergen. Det svarer i dagens pengeverdi til ca. 200 millioner. 36 % av bidragene gikk til kulturformål (teater, museer, bibliotek, vitenskap og kunst), 18 % til barnehjem og ungdomsorganisasjoner som KFUM, 7 % til sykehus / sanatorier og 15 % til Fjellveien og veier på Byfjellene.

Også i Laksevåg ble det opprettet brennevinssamlag. Det kom i 1884 med utsalg fra kjelleren i et hus i det som nå er Damsgårdsgaten 28. Det var også filialsalg i ulike vanlige butikker i sognet. I årene 1885–90 hadde Laksevåg Samlag også «monopol» på ølomsetningen i kommunen; monopolet var ikke mer reelt enn at man kunne få levert «bestilt øl» direkte fra bryggeriene hjem til den enkelte forbruker. Et nytt ølmonopol 1926–32 omfattet et hovedutsalg og omsetning gjennom fire private kjøpmenn.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: skjenkesteder | Bergen Byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.