Brushyttene

Den nye Brushytten sto ferdig 18. mai 2008. Den er tegnet av arkitekt Mette Rakner. Fotograf: Katarina Lunde, Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Den nye Brushytten sto ferdig 18. mai 2008. Den er tegnet av arkitekt Mette Rakner. Fotograf: Katarina Lunde, Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Brushyttene, kiosker som var i drift på ulike steder i Byfjellene. Eldst var Haarklauboden, oppført under utsiktsplattingen på toppen av Blåmanen, drevet fra omkring 1900, men trolig nedlagt 1912 da den nye Rundemansveien tiltrakk seg turvandrere og skiløpere. Brushytten ved krysset Rundemansveien/Blåmansveien har vært i drift fra 1931 med A/S Hansa Bryggeri som interessent. Den ble tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou, utvidet 1938, fra 1950-årene også brukt som vaktrom for Røde Kors Hjelpekorps. Tidens tann og mange innbrudd hadde etter hvert tæret så mye på hytten at den høsten 2007 måtte rives, men bare for å bli erstattet av en ny brushytte som møtte turgjengerne våren 2008. Den nye hytten (ark. Mette Rakner) er litt større enn den gamle, og har fått bedrede toalettforhold, stellerom for barn og peis. Glassfasade har også endret eksteriøret noe. Medlemmer i Skanseguttenes Forening bidro til å utvide bruken av hytten ved å montere syv bord med benker slik at turgåere nå kan sette seg ned og nyte buljongen innendørs.

Stedet ble drevet av samme familie til 1979, trass i mange innbrudd og andre ulemper. Skansen Bataljon sammen med gamlekarene organisert i Skanseguttenes Forening har stått for driften av brushytten siden 1980. Det har også vært boddrift i krysset Kamveien/Skomakerdiket, Skredderdalen, Olsenboden mellom Halvdan Griegs vei og Hestekummen samt Munkebotsboden. Skiveiboden fra 1955 ble 1973 overtatt av Sportsklubben Baune og drevet til 1983; året etter revet på grunn av innbrudd og hærverk.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.