Byfjorden

Byfjorden, fjordbassenget mellom Bergen bysenter og Askøy, forbinder Hjeltefjorden med Herdlafjorden; de største buktene, Puddefjorden og Vågen, skjærer inn i de sentrale bydelene. Askøybrua fører over sørvestre del av Byfjorden fra Brøstaneset til Storeklubben på Askøy.

Til de større krigshendingene på Byfjorden hører oppgjørene på 1100-tallet mellom Magnus Erlingsson og Sverre Sigurdsson, bl.a. utenfor Nordnespynten og ved Florvåg på Askøy. I 1665 ble den nederlandske ostindiaflåten oppsøkt av engelske krigsfartøyer på Byfjorden og søkte ly på Vågen under Bergenhus. Under den annen verdenskrig var Byfjorden minelagt, og minesprengning og bombing av skip foregikk både under den tyske invasjonen og senere, bl.a. da bilfergen Florvaag sank i 1941.

Byfjorden ble svømt på langs fra Askeneset til Skoltegrunnskaien av Kirsten Münter Grotle og Asta Thunæs i 1934, en 10 km lang strekning som de to tilbakela på vel tre timer.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.