Christi Krybbe skoler

I 1737 ble Kristi Krybbe skoler grunnlagt som Korskirkens fattigskole. Den er dermed Norges eldste eksisterende grunnskole. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjon, Bergen kommune.

I 1737 ble Kristi Krybbe skoler grunnlagt som Korskirkens fattigskole. Den er dermed Norges eldste eksisterende grunnskole. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjon, Bergen kommune. Katarina Lunde

Christi Krybbe skoler, Vetrlidsallmenningen 10 (tidligere adresse Øvregaten 1/3), barneskole (1.–7. klasse), grunnlagt 1737 som Korskirkens fattigskole, startet undervisningen i eget nybygg 1740. Nordens eldste eksisterende grunnskole, anlagt på tomten etter Martinskirken. Skolen skulle være for fattige barn i Korskirkens menighet og skolens fundas, dens regelverk, ble forfattet av Korskirkens sogneprest og kapellan. Den 11. november hvert år kom biskopen på visitas til skolen. Han forhørte hver eneste elev, og presten noterte ned elevenes karakterer og deres orden og oppførsel i skolen. Hver søndag måtte elevene møte opp på skoleplassen, og gå i følge med læreren til kirken.I 1874 ble skolen påbygd to etasjer, samtidig som kommunen bygde en ny skolebygning nedenfor, Øvregaten skole. Det eneste som skilte de to skolene var et gjerde. Øvregaten skole eksisterte som en selvstendig pikeskole til 1. januar 1893. Skolene ble da slått sammen og gikk under navnet Øvregaten skole. I 1920 skiftet skolen navn til Christi Krybbe skoler.

Christi Krybbe skole etter tegning av J.J. Reichborn fra 1765. Arkivet de eligerte menn, Bergen Byarkiv

Christi Krybbe skole etter tegning av J.J. Reichborn fra 1765. Arkivet de eligerte menn, Bergen Byarkiv

I 1940 ble skolen rekvirert av tyskerne for innkvartering av husville. Under store deler av krigen måtte elevene gå på Krohnengen skole, eller de fikk undervisning hjemme hos læreren. På 1960– og 70–tallet var det ikke lenger populært å bo sentralt, og skolen fikk et så lavt elevtall at den stod i fare for å bli nedlagt. 1989–92 hadde Bergen Skolemuseum lokaler ved skolen. for å sikre dens videre eksistens. I dag har denne situasjonen endret seg, skolen er igjen full av barn, i alt 151 elever (2009), og hele skolen og skolegården er rustet opp.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.