Nera ASA

Nera ASA, Kokstadvegen 23, norsk telekommunikasjonsselskap innen utvikling og produksjon av trådløst utstyr for mikrobølgeradio, satellitt- og bredbåndkommunikasjon (telefoner, antenner m.m.) Bedriften er blant verdens ledende på dette området. Bergen Industri-Investering startet 1947 Nera A/S, Oslo som en videreføring av Norsk Telefunken (grunnlagt 1919). Nera opprettet 1951 et datterselskap i Bergen som bl.a. produserte radioutstyr til Forsvaret, NRK og handelsflåten. Utstyret baserte seg på en radiolinje-teknikk som var uteksperimentert ved Forsvarets forskningsinstitutt i Bergen etter krigen. I 1970-årene begynte selskapet dessuten å utvikle utstyr for satellittkommunikasjon. Bergensavdelingen ble skilt ut som eget selskap, men fusjonerte 1978 med konkurrenten Elektrisk Bureau under navnet EB Nera A/S. Bedriften var fra 1988 eid av ABB (Asea Brown Boveri), fra 1991 med navnet ABB Nera A/S. Selskapet hadde en avdeling i Asker og var etablert i Tyskland og Storbritannia. Bedriften ble 1995 utskilt fra ABB og børsnotert som et selvstendig selskap. Navnet Nera er en forkortelse for Norsk elektronisk radio.

Nera Museum er opprettet for å dokumentere Neras historie, erfaringsområder og teknologisk nivå gjennom å gjøre innsamlet utstyr, måleinstrumenter, trykksaker og annet materiell tilgjengelig for besøkende. Tema for en utstilling ved museet er “Fra rør til transistorer, fra analoge til digitale radiolinjer.”

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.