Engelgården

Engelgården, gaten fra Bryggen til SAS Royal Hotel, har navn etter en gård som lå her; gatenavnet vedtatt 1857. Gårdsanlegget er første gang omtalt 1259, men arkeologiske utgravninger viser at tomten har vært bebygd før bybrannen 1198. Engelgården var en dobbeltgård (14 m bred mot sjøsiden, 17 m bred i øvre ende), og navnet kan skyldes Håkon Håkonssons sendemann Ivar Engelsson. En 4 m bred veit skilte den fra Søstergården. Mellom brannene i 1332 og 1413 ble denne gårdspassasjen brolagt med tre. Fra 1259 er det kjent at en tysk kjøpmann, Herman fra Köln, leide Engelgården. I 1408 hadde tyskere kjøpt og gjenoppbygd gården, som da ble lagt til Mariakirken; gjenoppbyggingen kan skyldes vitaliebrødrenes herjinger i 1393. En stue i Engelgården ble norsk 1636 da Windeler Lampe fra Hamburg løste norsk borgerskap; også Det tyske Kontors sekretær Johan Carbiner løste borgerskap i 1741 og ble egenhandler i Engelgården. Navn fra Engelgårdens senere historie omfatter bl.a. Mowinckel, Vedeler, Harmens og Fosswinckel. Etter brannkatastrofen 1702 fikk Engelgården en schjøtstue som var i bruk til 1855, og over portalen mellom husrekkene var en treskulptur av en engel. I utgravningene etter at gården brant ned 1955, ble det gjort tallrike funn fra middelalderen, bl.a. vel bevarte bruksgjenstander av tre. SAS Royal Hotel ble reist på branntomten.

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bryggen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.