Enhjørningsgården

Enhjørningsgården, gate fra Bryggen til Bryggestredet; gatenavnet vedtatt 1857. Gårdsanleggets navn var opprinnelig Einarsgard, kanskje etter Einar Pålsson fra Herdla, som sluttet seg til Sigurd Munn og falt under kampene i Bergen 1155. Einarsgard var en enkeltgård og lå antagelig til Breida allmenning, som senere gav grunn til Svensgården. Fra 1259 er det kjent at den tyske kjøpmannen Hermann Skult leide seg inn i Einarsgard for vinteren. Jon Torsteinsson, som hadde vært skriver og notarius for Eirik Magnusson og Håkon 5 og siden ble syslemann og lagmann, satt med gården 1304–11. Fra 1395 var Einarsgard på tyske hender. Tyskerne kom etter hvert til å forvanske navnet, og fra 1600-tallet var gården kjent som Der Einhornsgarten eller Enhjørningsgården. Gavlen ble utstyrt med en treskulptur av fabeldyret, et merke den fortsatt bærer, og vimpelen i vippebommen bar også bilde av en enhjørning. Gården brant ned 1702 og ble gjenreist slik den står i dag. Den siste hanseatiske forvalter var Christian Joachim Mohn, som kjøpte gården 1764.

I 1940 innredet motstandsgruppen Theta en radiosender i et hemmelig loftsrom i Enhjørningsgården, og sendte meldinger særlig om skipsposisjoner til England. Ved et uhell ble gruppen avslørt 1942.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Bryggen | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Bergenhus festningsmuseum | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.