Ervingen

Ervingen, bondeungdomslag stiftet i Bergen 20. mars 1900, med navn etter Ivar Aasens syngespill “Ervingen” fra 1855. Første formann var forfatteren og skolemannen Olav Hoprekstad fra Vik i Sogn, den gang 24 år gammel. Ikke før 1955 ble en kvinne, Aslaug Kvilekval, betrodd ledervervet. Laget hadde to hovedformål: Det skulle skape et hyggelig, rusfritt samlingssted for bondeungdommen i Bergen, og arbeide for “norskt maal, sed og skikk”, som det står i lagsloven. Med Vestmannalaget som fødselshjelper kom målsaken til å bli ekstra viktig i Ervingen. Etableringen av “Det vestlandske maalkontor” var lagets største enkelttiltak. Sangkor og spellag ble drevet helt fra starten. Hulda Garborg medvirket da den første leikarringen kom i gang fra 1902.

Ervingen var også det vanlige navn på «skytningsstova» som laget opprettet for at tilflyttere fra omlandet skulle ha et møtested, åpnet 1903 i Strandgaten 77. Et annet serveringssted, Skytningsstova åt Ervingen, ble åpnet 1907 i Torget 15, nedlagt 1918. «Gimle«, en kaffistove åpnet 1915 i Kong Oscars gate 18, ga navn til bygningen, som har rommet mange av lagets virksomheter. Ervingen eide også Kaffistova til Ervingen, Strandkaien 2b, nedlagt 2003. Bondeungdomslaget Ervingen og Bondeungdomslaget i Bergen ble 2005 slått sammen til ett lag med navnet Gimle, en kaffistove åpnet 1915 i Kong Oscars gate 18, ga navn til bygningen, som har rommet mange av lagets virksomheter. Ervingen eide også Kaffistova til Ervingen, Strandkaien 2b, nedlagt 2003. Bondeungdomslaget Ervingen og Bondeungdomslaget i Bergen ble 2005 slått sammen til ett lag med navnet Bergen ungdomslag Ervingen.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Restauranter og kafeer | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.