Festplassen, området mellom Lille Lungegårdsvann, Rasmus Meyers allé, Christies gate og Kaigaten. Plassen er ikke formelt navnsatt, men i en rådmannsinnstilling 1930 heter det at «i nordenden av Lille Lungegårdsvann vil det bli anlagt en festplass». Feiringen av 17. mai har foregått på Festplassen siden 1929, skjønt den ikke var ferdig opparbeidet før 1936. Plassen har ellers tjent forskjellige forlystelsesformål, sirkus, utstillinger osv. Etter at de første parkometre ble satt opp 1967, har den også vært midlertidig parkeringsplass.
En fullstendig fornyelse og opprusting av Festplassen ble gjennomført 2004 etter at den høsten 2003 ble stengt for parkering og 237 parkeringsplasser dermed forsvant fra gateplan i Bergen. Ansvaret for utformingen av “nye” Festplassen hadde landskapsarkitekt Arne Sælen. 27. november kunne bergenserne igjen innta byens sentrale samlingsplass, som i mellomtiden var blitt dekket – og forskjønnet – av 3000 m2 kinesisk granitt, designet med lave avsatser som bryter ensformigheten i den store flaten, og utstyrt med benker, bekostet av Wenche og Halvdan B. Griegs Idéfond, og med ny gatebelysning designet av Axel Sømme. Siste etappe i opprusting av Festplassen ble fullført våren 2009. Det ble da mulig å spasere helt ut i Smålungeren på fiberoptisk belyste trappetrinn av kinesisk granitt, til en pris av ca. 5 mill. kroner.
I februar 2008 åpnet barn fra Bergen kunstløpklubb en 1000 m2 stor syntetisk isbane på Festplassen, med is som ikke smelter uansett temperatur og nedbør og som i tillegg til klimafordelene viste seg å være vesentlig billigere både i anskaffelse og drift enn en tradisjonell kunstfrossen bane. ”Isen” består av et speilglatt plaststoff, såkalt High Density Polyetylen Plast. Banen vil bli anlagt hvert år i desember og kunne benyttes i tiden frem til omkring påske.
En kafé døpt “Michelsen” etter navnekonkurranse i Bergens Tidende ble åpnet i det nordøstlige hjørnet av Festplassen 3. desember 2008 (ark. Lund og Partnere AS). Sterke motforestillinger i avisinnlegg som gikk på behov og hensynet til byrommets arkitektur ved bygging av kafé på dette stedet, vant ikke gehør i Byrådet. Kommunen eier kafébygget, men Åstveit Eiendom og Bjørn Hanevik, kjent som “automatkongen” på grunn av sin rolle i spillbransjen og innehaver av flere andre utesteder, vant anbudskonkurransen med rett til å drive i 17 år. Betingelsen var at de påtok seg det finansielle ansvar både for bygging og drift av kaféen. Driften ivaretas av Per Ivar Grung gjennom selskapet Festplassen Drift AS. Byggekostnaden kom på vel 11 mill. kroner. Kaféen har plass til 30 gjester innendørs og disponerer 150 m2 til uteservering med sitteplasser for 170 gjester. Et krav fra kommunen var at kaféen skulle ha restaurantpreg og servere mat på porselen, ikke kjappmat. Om morgenen selges matpakker til forbipasserende. For Grønn etat var håpet at “Michelsen” skulle bidra til å skape mer liv og røre på den nyoppussede Festplassen.
Tilbaketråkk: Byparken | Bergen byleksikon