Festplassen

Festplassen, mars 2014.<br />Fotograf: Marius Solberg Anfinsen<br />Seksjon informasjon, Bergen kommune, 2014.

Festplassen, mars 2014.
Fotograf: Marius Solberg Anfinsen
Seksjon informasjon, Bergen kommune, 2014.

 

Festplassen, området mellom Lille Lungegårdsvann, Rasmus Meyers allé, Christies gate og Kaigaten. Plassen er ikke formelt navnsatt, men i en rådmannsinnstilling 1930 heter det at «i nordenden av Lille Lungegårdsvann vil det bli anlagt en festplass». Feiringen av 17. mai har foregått på Festplassen siden 1929, skjønt den ikke var ferdig opparbeidet før 1936. Plassen har ellers tjent forskjellige forlystelsesformål, sirkus, utstillinger osv. Etter at de første parkometre ble satt opp 1967, har den også vært midlertidig parkeringsplass.

Festplassen da den ble brukt som parkeringsplass. Foto fra rundt 1980.

Festplassen da den ble brukt som parkeringsplass. Foto fra rundt 1980.
Fotograf: Ukjent.
Arkivet etter Morgenavisen A/S, Bergen Byarkiv.

En fullstendig fornyelse og opprusting av Festplassen ble gjennomført 2004 etter at den høsten 2003 ble stengt for parkering og 237 parkeringsplasser dermed forsvant fra gateplan i Bergen. Ansvaret for utformingen av “nye” Festplassen hadde landskapsarkitekt Arne Sælen. 27. november kunne bergenserne igjen innta byens sentrale samlingsplass, som i mellomtiden var blitt dekket – og forskjønnet – av 3000 m2 kinesisk granitt, designet med lave avsatser som bryter ensformigheten i den store flaten, og utstyrt med benker, bekostet av Wenche og Halvdan B. Griegs Idéfond, og med ny gatebelysning designet av Axel Sømme. Siste etappe i opprusting av Festplassen ble fullført våren 2009. Det ble da mulig å spasere helt ut i Smålungeren på fiberoptisk belyste trappetrinn av kinesisk granitt, til en pris av ca. 5 mill. kroner.

Den første jernbanestasjonen i Bergen lå ved Festplassen, den ble revet i 1976 for å gi plass Stenersens Samling og Bergen Billedgalleri. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

Den første jernbanestasjonen i Bergen lå ved Festplassen, den ble revet i 1976 for å gi plass Stenersens Samling og Bergen Billedgalleri. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Reguleringsvesenet, Bergen Byarkiv.

I februar 2008 åpnet barn fra Bergen kunstløpklubb en 1000 m2 stor syntetisk isbane på Festplassen, med is som ikke smelter uansett temperatur og nedbør og som i tillegg til klimafordelene viste seg å være vesentlig billigere både i anskaffelse og drift enn en tradisjonell kunstfrossen bane. ”Isen” består av et speilglatt plaststoff, såkalt High Density Polyetylen Plast. Banen vil bli anlagt hvert år i desember og kunne benyttes i tiden frem til omkring påske.

En kafé døpt “Michelsen” etter navnekonkurranse i Bergens Tidende ble åpnet i det nordøstlige hjørnet av Festplassen 3. desember 2008 (ark. Lund og Partnere AS). Sterke motforestillinger i avisinnlegg som gikk på behov og hensynet til byrommets arkitektur ved bygging av kafé på dette stedet, vant ikke gehør i Byrådet. Kommunen eier kafébygget, men Åstveit Eiendom og Bjørn Hanevik, kjent som “automatkongen” på grunn av sin rolle i spillbransjen og innehaver av flere andre utesteder, vant anbudskonkurransen med rett til å drive i 17 år. Betingelsen var at de påtok seg det finansielle ansvar både for bygging og drift av kaféen. Driften ivaretas av Per Ivar Grung gjennom selskapet Festplassen Drift AS. Byggekostnaden kom på vel 11 mill. kroner. Kaféen har plass til 30 gjester innendørs og disponerer 150 m2 til uteservering med sitteplasser for 170 gjester. Et krav fra kommunen var at kaféen skulle ha restaurantpreg og servere mat på porselen, ikke kjappmat. Om morgenen selges matpakker til forbipasserende. For Grønn etat var håpet at “Michelsen” skulle bidra til å skape mer liv og røre på den nyoppussede Festplassen.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Byparken | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.