Fløien Folkerestaurant

 

Fløien Folkerestaurant ved Fløibanens øvre stasjon åpnet i 1925. Den ble tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou, som også tegnet møbler og lysarmatur. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Fløien Folkerestaurant ved Fløibanens øvre stasjon åpnet i 1925. Den ble tegnet av arkitekt Einar Oscar Schou, som også tegnet møbler og lysarmatur. Fotograf: Katarina Lunde. Seksjon informasjon, Bergen kommune.

Fløien Folkerestaurant, (tidligere Fløirestauranten), Fløyfjellet 2, serveringssted sør for Fløibanens øvre stasjon, åpnet 1925 (ark. Einar Oscar Schou, som også tegnet møbler og armatur); kom til på grunnlag av midler reist ved aksjetegning under den første verdenskrig. Planen om en hotellavdeling ble skrinlagt. Lysskjæret fra bygningen gav inntrykk av et eventyrslott og førte til at restauranten fikk tilnavnet Soria Moria. Driften gikk godt de første årene, tross avhengigheten av været, men stagnerte og møtte også det uhell at en andedam ved restauranten skapte skadeflom i Kalvedalen etter at demningen brast under oversvømmelse.

Fløirestauranten har flere ganger skiftet eiere, og ble sterkt ramponert av tyske okkupasjonssoldater. Periodevis har den vært lukket. Ulike driftsformer har vært prøvd, og i 1970 ble den foreslått ombygd til terrassehotell med kongressal. Planen måtte forkastes da myndighetene ikke tillot bilvei. 

Norges Handelsstands banket på Fløirestauranten 20. juni 1928, i regi av Bergens Handelsforening.<br /> Fotograf: K.K. Bergen. Arkivet etter Bergens Handelsforening, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Norges Handelsstands banket på Fløirestauranten 20. juni 1928, i regi av Bergens Handelsforening.
Fotograf: K.K. Bergen. Arkivet etter Bergens Handelsforening, Lokalhistorisk Arkiv i Bergen.

Etter flere konkurser overtok det kommunale Bergen Tomteselskap A/S eiendommen 1984. Bygningen var da i så dårlig forfatning at det ble diskutert om den skulle rives. Bergen Arkitektforening og Fortidsminneforeningen engasjerte seg i saken, og bygget ble reddet. Bergen Arkitektskole hadde undervisning i lokalene 1986–91. Etter at Eric Saudan overtok bygget 1991 og gjenåpnet restaurantdriften 1992, er det foretatt en omfattende renovering av restauranten som igjen fremstår som et lysende landemerke på byens beste utsiktspunkt.

Fløien Folkerestaurant har forskjellige lokaler med plass fra 10 til 250 personer, omfatter restaurant, kafeteria og terrasse med uteservering, og holder åpent hver dag fra midten av mai til slutten av august, resten av året hver lørdag og søndag.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.