Fløien Folkerestaurant, (tidligere Fløirestauranten), Fløyfjellet 2, serveringssted sør for Fløibanens øvre stasjon, åpnet 1925 (ark. Einar Oscar Schou, som også tegnet møbler og armatur); kom til på grunnlag av midler reist ved aksjetegning under den første verdenskrig. Planen om en hotellavdeling ble skrinlagt. Lysskjæret fra bygningen gav inntrykk av et eventyrslott og førte til at restauranten fikk tilnavnet Soria Moria. Driften gikk godt de første årene, tross avhengigheten av været, men stagnerte og møtte også det uhell at en andedam ved restauranten skapte skadeflom i Kalvedalen etter at demningen brast under oversvømmelse.
Fløirestauranten har flere ganger skiftet eiere, og ble sterkt ramponert av tyske okkupasjonssoldater. Periodevis har den vært lukket. Ulike driftsformer har vært prøvd, og i 1970 ble den foreslått ombygd til terrassehotell med kongressal. Planen måtte forkastes da myndighetene ikke tillot bilvei.
Etter flere konkurser overtok det kommunale Bergen Tomteselskap A/S eiendommen 1984. Bygningen var da i så dårlig forfatning at det ble diskutert om den skulle rives. Bergen Arkitektforening og Fortidsminneforeningen engasjerte seg i saken, og bygget ble reddet. Bergen Arkitektskole hadde undervisning i lokalene 1986–91. Etter at Eric Saudan overtok bygget 1991 og gjenåpnet restaurantdriften 1992, er det foretatt en omfattende renovering av restauranten som igjen fremstår som et lysende landemerke på byens beste utsiktspunkt.
Fløien Folkerestaurant har forskjellige lokaler med plass fra 10 til 250 personer, omfatter restaurant, kafeteria og terrasse med uteservering, og holder åpent hver dag fra midten av mai til slutten av august, resten av året hver lørdag og søndag.