Fløttmenn

Regler for fløtt. Arkivet etter Havnekontor/Havnefogd, Bergen Byarkiv.

Regler for fløtt. Arkivet etter Havnekontor/Havnefogd, Bergen Byarkiv.

Fløttmenn, fergemenn, yrkesgruppe i Bergen fra middelalderen til 1930-årene, bestod gjerne av eldre sjøfolk som tok seg av persontrafikken i havneområdet mellom skip og land eller mellom bydelene. I nyere tid trengte turistskip som lå for anker, fløttmenn til å bringe passasjerene i land. Fløttmanntjenesten var fra 1894 underlagt havnevesenet. Antall fløttmenn lå fra 1645 på omkring 50–60. I 1913 var det 11 oppvarmede stasjoner for heldøgnsvakt: på Torget, ved Murallmenningen, Holbergsallmenningen, Nykirkekaien, Tollboden, Dreggen, Festningskaien, Sandvikstorget, Sukkerhusbryggen, Dokken og Møhlenpriskaien. Konkurranse fra dampbåtruter og elektriske ferger svekket behovet for fløttmenn. Den siste var «Peder i Dokken», egentlig to generasjoner Einarsen – Peder, som drev skysstrafikken over Damsgårdssundet til 1916, og hans sønn Bernhard, som overtok etter ham og holdt på til 1938. Deres hus i Dokkebakken 9 er bevart i friluftsmuseet Gamle Bergen.

En motorbåt, kalt Fløtten, lå til midten av 1970-årene i beredskap ved Sukkerhusbryggen for å frakte folk hjem til øyene vest for byen etter at rutebåtene var sluttet å gå om kvelden.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Vågen | Bergen byleksikon

  2. Tilbaketråkk: Puddefjorden | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.